amiről a gazdiknak tudniuk kell -az állatorvos válaszol.

A kutyák látása az életkor előrehaladtával romlik, akárcsak az embereké. Ahogy a háziállatok öregszenek, a szemük kevésbé lesz rugalmas és kevésbé reagál a fényre, ami megnehezítheti a látást gyenge fényviszonyok között vagy akár erős fényben is. A hosszú szempillákkal rendelkező kutyáknak gondot okozhat a szemük tisztán tartása, ami szemfertőzésekhez vezethet.

Egyes kutyafajták, például a német juhászkutyák és a huskyk esetében nagyobb a kockázata bizonyos szembetegségek kialakulásának. Az alábbiakban a kutyák leggyakoribb szembetegségei, tüneteik és megelőzésük módja következik.

Általában a kutyák szemészeti megbetegedéséről

Az emberekben és háziállataikban sok közös vonás van, többek között a szem- és látásproblémák lehetősége. Ha a háziállat szembetegségben szenved, fájdalmat, súlyos látásvesztést vagy akár teljes vakságot is tapasztalhat. Szerencsére a modern állatorvoslás számos szemprobléma hatékony kezelését és megelőzését teszi lehetővé.

A háziállatok szeme számos, az embereknél is előforduló szembetegség áldozatává válhat. Ilyen például a szürkehályog, a zöldhályog és a száraz szem. A szürkehályog a szemlencsében kialakuló fehérjerögökkel jár, amelyek elhomályosítják a látást, míg a glaukóma a látóidegek károsodását okozza, általában a szemen belüli magas folyadéknyomás miatt.

A kutya szembetegség nem játék
A kutyaszem betegségek java elkerülhető vagy kezelhető, ha idejekorán észrevesszük

A száraz szem talán nem hangzik különösebben fenyegetően, de komoly következményei lehetnek kedvence szemére nézve. Ha a könnymirigyek nem tudják a szaruhártyát kenve és védve tartani, ezeken a kényes szöveteken horzsolások, fekélyek vagy hegesedések alakulhatnak ki, amelyek akadályozzák a normális látást.

A szem és a szemhéjak gyulladása vagy fertőzése szintén problémákat okozhat a háziállatoknak. A kötőhártya-gyulladás például kellemetlen érzést és homályos látást is okozhat. Az entropium, a szemhéj rendellenes befelé görbülése lehetővé teheti, hogy a szempillák károsítsák a szaruhártyát. Az ebeknél a szemhéjgyulladás, az úgynevezett cseresznyeszem is előfordulhat.

Aggódó állattulajdonosként úgy fogod érezni ha ezt a cikket már elolvastad, hogy jobban felügyelheted kedvenced jólétét. Hiszen pontosan tudni fogod, hogy a szembetegségek miért érintik a házikedvenceket, hogyan ismerheted fel ezeket a problémákat, és hogyan biztosíthatod kedvenced számára a hosszú, boldog és szembetegségekről mentes öregkort.

Szürkehályog

A szürkehályog a szemlencse homályosodása, amely megnehezítheti a kutya látását. Leggyakrabban a 10 évesnél idősebb ebeknél fordul elő.

A szürkehályog eltávolítható az állatorvosi rendelőben, de idővel újra kialakul. A szürkehályoggal rendelkező kutyákat nem szabad tenyésztésre használni, és nem szabad kint tartani, mert nehezen látják a ragadozókat, például a macskákat és más kutyákat.

Fekélyek

A szaruhártyán lévő fekélyek fehér vagy szürkésfehér foltok a szem felszínén, amelyek homályos vagy zavaros látást okozhatnak. Fájdalmat, könnyezést vagy kipirosodást is okozhatnak a szem körül vagy a szem belsejében. A fekélyek gyakran a szem sérülése után alakulnak ki, vagy ha idegen test kerül a szembe.

fekély - gyakori kutya szembetegség
fekély – gyakori kutya szembetegség

A kutyatulajdonosoknak úgy kell tisztán tartaniuk kedvencük szemét, hogy minden nap megtörlik nedves ruhával, és ügyelnek arra, hogy kedvencüket ne szúrja meg semmi, ami a szemét megsértheti. A szemfekélyes kutyáknál előfordulhat, hogy műtétre van szükség a szemük helyreállításához, de egyes esetek kezelés nélkül maguktól is meggyógyulnak. A fekélyek kiújulhatnak, ha nem megfelelően kezelik őket, ezért fontos, hogy gondosan kövesse az állatorvos utasításait, amikor a műtét után otthon ápolja kedvencét.

Glaukóma

A glaukómát a szemgolyóban megnövekedett nyomás jellemzi, amely károsítja a szemgolyóban lévő struktúrákat, és kezeletlenül vaksághoz vezethet. A glaukóma leggyakoribb jele az egyik vagy mindkét szem fokozott könnyezése, amely minden látható ok nélkül jelentkezik. A glaukóma egyéb jelei közé tartozik a vörösség, a homályosság vagy a látáscsökkenés. Ha e tünetek bármelyikét észleli, azonnal forduljon állatorvosához.

A szürkehályogot a szemlencse elváltozásai okozzák, amelyek látásromláshoz vezetnek. A szemlencse általában tiszta, azonban elhomályosodhat, és befolyásolhatja a kutya látását. A szürkehályog bármely életkorban kialakulhat, de a leggyakoribb az idősebb kutyáknál. A tünetek közé tartozik a szem elhomályosodása és a látás érzékelhető csökkenése. A szürkehályog műtéti úton eltávolítható a normális látás helyreállítása érdekében, ha időben diagnosztizálják.

Glaukóma
Glaukóma

Egyes kutyafajták hajlamosabbak bizonyos szembetegségekre, mint mások, de bármelyik fajtánál, bármely életkorban előfordulhatnak, ha sérülés történik, vagy a kutya immunrendszeri hiányosságban vagy más, a szemet érintő egészségügyi problémában szenved.

Rendellenes szempillák

A kutyáknál kialakulhatnak rendellenes szempillák, amelyek ténylegesen a szemhez dörzsölődnek, és irritációt, bőrpírt, sőt a szaruhártya károsodását is okozhatják. Ezek a szempillák gyakran előfordulnak a szem körül göndör szőrű fajtáknál, például az uszkároknál és más göndör szőrű fajtáknál. A szempillák a szem felszínéhez dörzsölődnek, és egy fájdalmas állapotot, az úgynevezett entropiumot okoznak. Ha nem kezelik, az entropium a szaruhártya hegesedéséhez és vaksághoz vezethet.

Az entropium könnyen kezelhető, ha eltávolítja az érintett szőrt a kutya szeme körül, hogy az ne dörzsölje a szemét. A felesleges szőrt saját maga is levághatja, vagy elviheti kutyáját egy olyan kutyakozmetikushoz, aki jártas a göndör szőrű kutyák szőrzetének nyírásában.

Szemfertőzések

Számos szemfertőzés befolyásolhatja kutyája látását vagy általános egészségi állapotát, ha nem kezeli állatorvos. A szemfertőzéseket baktériumok, vírusok, gombák (például a gyűrűsféreg) vagy paraziták okozzák, amelyek a kutya bőrén élnek, és sérüléssel vagy a kutya szemébe jutnak, amikor fájdalom vagy viszketés miatt megvakarja a szemét.

Ha váladékozást észlel kutyája egyik vagy mindkét szeméből, azonnal forduljon állatorvosához kezelési tanácsokért és esetlegesen vényköteles gyógyszerekért. Az állatorvos erős lámpával megvizsgálja kedvence szemét, hogy megállapítsa, van-e fertőzés, amely antibiotikumokkal, gombaellenes szerekkel, gyulladáscsökkentőkkel vagy más, a szemfertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerekkel kezelendő.

A szemfertőzésre hajlamos kutyákat évente legalább egyszer meg kell vizsgálnia az állatorvosnak, és évente legalább kétszer szemészeti oldattal ki kell tisztítani a szemüket.

Progresszív retina atrófia (PRA)

A PRA a retina degeneratív betegsége, amely a betegség előrehaladtával látásromlást vagy vakságot okoz kutyájánál. A PRA örökletes, és a kutyák születhetnek ezzel a betegséggel, vagy később alakulhat ki. A PRA leggyakoribb, kutyákat érintő formáját a rodopszin gén mutációja okozza, ami idővel a látás fokozatos elvesztéséhez vezet. A PRA-ban szenvedő kutya mindkét szemére elveszíti a látását, mivel a retina idővel lassan romlik. Ezt az örökletes betegséget a kutya szemének szemész állatorvos által végzett vizsgálatával diagnosztizálják, és a rhodopszinmutációra vonatkozó laboratóriumi vizsgálatokkal igazolják.

Ha kutyája PRA-ban szenved, látása középkorú (4-8 éves) korában kezd elveszíteni, bár egyes kutyáknál a PRA kialakulására való genetikai hajlamuktól függően a tünetek már korábbi életkorban vagy később is jelentkezhetnek.

A PRA jelenleg nem gyógyítható, de vannak módszerek a kutya tüneteinek kezelésére és kezelésére, hogy a kutya kényelmesen élhessen, miközben látása idővel romlik.

Száraz szem

a PRA gyakori tünete, és más szembetegségek is okozhatják. A száraz szemet vörös, irritált szem és fokozott könnyezés jellemzi. A száraz szemű kutyáknál a könnyfilm nem olyan vastag, mint amilyennek lennie kellene, és ezért nem marad meg hosszú ideig a szemük felszínén. Ez fokozott könnytermeléshez vezet, hogy a szaruhártya nedvesen és kényelmesen maradjon. Az állatorvosi szemész a kutya szemének alapos vizsgálatával diagnosztizálhatja ezt az állapotot, amely magában foglalja a kutya könnytermelésének vizsgálatát is, megmérve a bizonyos idő alatt termelt könny mennyiségét.

A szemszárazság olyan vényköteles szemcseppekkel kezelhető, amelyek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek segítenek a könnytermelés fokozásában, vagy megnyugtatják a PRA-ban szenvedő kutyák irritált szemét. Antibiotikus szemcseppeket is fel lehet írni, hogy megakadályozzák a bakteriális fertőzések kialakulását a kutya szemében, ha száraz szemmel vagy a szemében bármilyen más gyulladással küzd. Ha a szemszárazság e gyógyszerek alkalmazása ellenére is fennáll, szükség lehet a sebészeti kezelésre, amely során mikrosebészeti beavatkozással vagy krioterápiával eltávolítják a felesleges könnyeket a kutya szeméből, amely lefagyasztja a felesleges könnyet termelő, túlműködő mirigyeket, hogy csökkentse a kutya szemhéján keresztül távozó nedvesség mennyiségét.

Cherry Eye (cseresznyeszem avagy a harmadik szemhéj)

A cseresznyeszem egy olyan állapot, amely a kutya harmadik szemhéjában található könnymirigyet érinti. Ez a mirigy felelős a kutya szemének kenését segítő olajos anyag termeléséért, de ha a mirigy megduzzad, akkor kiáll a harmadik szemhéjból, és úgy néz ki, mint egy cseresznye. A cseresznyeszem korrekciójához szükség lehet a mirigy eltávolítására irányuló műtétre.

Entropium

Az entropium, vagyis a kutya szemhéjának befelé fordulása irritációt és gyulladást, valamint szaruhártya-fekélyt okozhat a szemében, ha nem kezelik. Az entropium leggyakoribb okai a kutya szemhéjának öröklött hibái vagy a szemét ért korábbi fertőzések vagy traumák okozta hegesedés. Az entropium korrekciójához általában műtétre van szükség.

Ektropium

Az ektropium, vagyis a kutya szemhéjának kifordulása irritációt és gyulladást, valamint szaruhártya-fekélyt okozhat a szemében, ha nem kezelik. Az ektropium leggyakoribb okai a kutya szemhéjának öröklött hibái vagy a szemét ért korábbi fertőzések vagy traumák okozta hegesedés. Az ektropium korrekciójához általában műtétre van szükség.

Az entropium, ektropium és más típusú szemhéjrendellenességek születéskor is jelen lehetnek, de később is kialakulhatnak, ahogy a kutya öregszik. Mivel ezek az állapotok genetikai jellegűek, ha a kölyökkutyának bármilyen rendellenes viselkedést észlel a szeme körül (szemforgatás vagy dörzsölés), ez annak a jele lehet, hogy szemproblémája van, amelyet állatorvosnak kell megfigyelnie.

Hirtelen fellépő vakság

Számos betegség okozhat hirtelen látásvesztést, ami nagyon ijesztő lehet a betegek és gazdáik számára. A kutyák hirtelen látásvesztésének legsúlyosabb eseteit a retina leválása és a retinavéna elzáródása okozza. A retina leválása olyan állapot, amikor a retina (a szem fényérzékeny szövete) leválik az alatta lévő sejtrétegről. Ha ez megtörténik, a retina nem kap vérellátást, és a látás véglegesen elveszhet. Ezzel szemben a retinavéna elzáródása akkor következik be, amikor a retina vérellátását egy szűkült vagy elzáródott rendellenes ér akadályozza meg. A retinavéna elzáródása a látás hirtelen elvesztéséhez vezethet, ami maradandó lehet, ha nem kezelik azonnal.

Lencseluxáció

Lencseluxáció akkor következik be, amikor a kutya szemlencséje elmozdul a szemében elfoglalt normál helyzetéből. Ez a kutya szembetegség súlyos kellemetlenségeket és vakságot, valamint egyéb szövődményeket okozhat. A lencse ficamát okozhatja genetikai rendellenesség vagy a szemet ért trauma. Az állatorvos megvizsgálja kutyája szemét, hogy megállapítsa a tünetek okát, és hogy szükség van-e műtétre a probléma orvoslásához.

Gyulladásos állapotok

Számos gyulladásos állapot okozhat látásproblémákat kutyáknál, többek között:

Allergia

Az allergia a kutya bármely testrészét érintheti, irritációt és gyulladást okozva. A kutyák allergiája gyakran összefügg a évszakok változásával és bizonyos ételekkel vagy gyógyszerekkel, például bolhanyakörvekkel, helyi gyógyszerekkel (pl. tetűirtó szerek) vagy élelmiszer-adalékanyagokkal (pl. fokhagyma). Ha azt gyanítja, hogy kutyája allergiás, azonnal forduljon állatorvosához a kezelési lehetőségek miatt, amelyek magukban foglalhatják a gyógyszeres kezelést és/vagy az allergiavizsgálatot. Állatorvosa alapos vizsgálatot végez kutyája szemén is, hogy megállapítsa, van-e valamilyen kiváltó oka a tüneteknek.

Hízósejt-betegség / pajzsmirigy alulműködés

A hízósejt-betegség egy krónikus állapot, amely gyulladást okoz az egész testben, beleértve a bőrt és az izmokat, valamint a kutyák ízületeit, szemét vagy melléküregeit. Az ebben a szembetegségben szenvedő kutyáknak gyakran duzzadt a szemhéjuk, és a szemhéjuk körül a szemhéjban lévő gyulladás miatt vörös a szemhéj. Az ebben a betegségben szenvedő kutyáknál látási problémák jelentkezhetnek, beleértve a homályos látást és a szemükben lévő sötét foltokat.

Ha kutyájának korábban már voltak szemproblémái, és gyanítja, hogy hízósejtes betegségben szenved, vigye el állatorvosához vizsgálatra és teljes vérvizsgálatra, hogy megállapítsa, van-e a tünetek hátterében valamilyen ok. Ha kutyája vérvizsgálatai azt mutatják, hogy alacsony a pajzsmirigyhormonszintje (pajzsmirigy-alulműködés), akkor érdemes megkérdezni állatorvosát a pajzsmirigy-kiegészítők alkalmazásáról a rendellenesség kezelésére, valamint arról, hogy be kell-e oltani őt szopornyica ellen.

Összefoglaló a kutya szembetegség témakörben

Azok számára, akik még mindig nem tudják, hogy kutyájuk szeme milyen egészségi állapotban van (és ezt laikusként nem könnyű eldönteni természetesen), a legjobb tanács mindenképpen az, hogy keressenek fel egy szemész állatorvost.

A kutyatulajdonosoknak tudniuk kell, mikor kell az ebet állatorvoshoz vinniük akár egy allergiás reakció vagy akár egy szemfertőzés miatt. Kisebb problémák esetén kipróbálhatja a steril kamillás vagy sóoldatos öblítést persze, de csak saját felelősségre és annak tudatában, hogy talán több kárt okoz vele, mint hasznot.

Ez a cikk mindössze 1 célt szolgál: könnyebb észrevenni a kutyák szembetegségek jeleit, ha tudja, mire kell figyelnie.

fotó: pixabay.com