A WordPress felgyorsítása napjainkban igencsak aktuális téma. Szerencsére számos olyan technika létezik, amelyet eredményesen alkalmazhatsz. Az a szándékunk tehát, hogy itt felsoroljunk minden általunk ismert trükköt, amivel a WordPress oldaladat sokkal gyorsabbá teheted.

Miért érdemes felgyorsítani a WordPress-t?

Számos olyan ok van, ami miatt érdemes a weboldaladat felgyorsítani, például

 1. A keresőmotorok (például a Google) a gyorsan betöltődő webhelyeket előrébb rangsorolják, mint a lassan betöltő webhelyeket. Ha tehát javítani szeretnéd a SERP-kben elfoglalt helyezésedet, a sebesség javításának az egyik elsődleges feladatodnak kell lennie.
 2. Tanulmányok kimutatták, hogy a webhely 2 másodpercnél hosszabb betöltési sebesség általában azt eredményezi, hogy a látogatók körülbelül 47 százaléka lepattan a webhelyről. Tehát ahhoz, hogy látogatóid mintegy felének érdeklődését fenntartsd, fel kell gyorsítanod a WordPressedet.
 3. Az online vásárlók a legtürelmetlenebbek; elvárják, hogy az oldal egy másodpercen belül betöltődjön. Tehát, ha e-kereskedelmi áruházat üzemeltetsz a WordPressen, akkor jobb, ha felkészülsz a nagyobb fejlesztésekre, hogy üzleted még jövedelmezőbb legyen.

Hogyan tesztelheted a weboldalad betöltési idejét?

Először is elemezd a webhelyed jelenlegi betöltési idejét. Ne feledd, hogy ez a sebesség oldalanként eltérő lehet, mivel különböző tényezőktől függ, nevezetesen:

 • az adott oldal méretétől,
 • hány kérést generál,
 • van-e gyorsítótárban tárolva vagy sem,
 • és végül attól, hogy milyen tartalmat (statikus vagy dinamikus) tartalmaz.
 • mennyi kép és/vagy videó van rajta, azokat hogy töltöd be, mekkora méretűek.

Egy weboldal kezdőlapját általában viszonyítási alapként használják a betöltési idő tesztelésére. Egy weboldal sebességének ellenőrzésére a következő három eszközt használják széles körben az interneten:

 1. WebPageTest.org
 2. Tools.Pingdom.com
 3. PageSpeed Insights (Ez nem igazán jelzi az oldal betöltési idejét, de rámutat azokra az elemekre, amelyeket a WordPress felgyorsítása érdekében módosíthatsz.)

Oké, itt az ideje, hogy elkezdjük az optimalizálást!

A WordPress felgyorsításának 11 módja:

1. Válassz jobb tárhelyszolgáltatót

A legfontosabb tényező, amely befolyásolja a webhely sebességét, a WordPress webhely tárhelye. Jó ötletnek tűnhet, hogy új weboldaladat egy megosztott tárhelyszolgáltatónál hosztold, amely „korlátlan” sávszélességet, tárhelyet, e-maileket, domaineket és egyebeket kínál. A helyzet viszont az, hogy amit általában nem veszünk észre ezzel az ajánlattal kapcsolatban, hogy a megosztott tárhelyek nem tudnak jó betöltési időket biztosítani a csúcsforgalom idején, és a legtöbbjük nem képes 99 százalékos rendelkezésre állási időt biztosítani egy adott hónapban.

A megosztott tárhelyek általában rosszabb teljesítményt nyújtanak, mivel te számtalan más weboldallal osztozol ugyanazon a szerverterületen, és nem lehet tudni, hogy mások mennyi erőforrást használnak. Ráadásul nem tudhatod pontosan, hogy a szerverek mennyire vannak optimalizálva.

Szerencsére a webtárhely-szolgáltatás a technológiával együtt fejlődött, és a felhőszolgáltatók árai az idő múlásával csökkentek. A jelen időkben dedikált felhőszervereket vásárolhat a SiteGround, a DigitalOcean, az Amazon Web Services, sőt, a Google Compute Engine névleges áron.

Ezeknek a szervereknek a beállítása azonban nehéz feladat lehet, mivel a szervereket a nulláról kell beállítani. Vannak olyan webtárhely-szolgáltatók, mint a Cloudways, akik az optimalizált felhőszerverek beállításának feladatát annyira egyszerűvé teszik, mint egy egyszerű kattintás és indítás.

Én egy ideje kimondottan a VPS szolgáltatást preferálom és az itthoni tárhelyszolgáltatók közül választottam végül. Kb 20+ éve vagyok különböző tárhelyeken és legjobban a directhosting.hu jött be. Őket merem ajánlani. A weboldaluk egyszerű, gyors, minden fontos infót meg fogsz találni, de ha mégis van kérdésed, nyugodtan írj nekik és kérj akár egyedi ajánlatot (én is így tettem). A domain regtől kezdve a WordPress üzemeltetésig mindenben tudnak segíteni.

VPS tárhely
VPS tárhely (directhosting.hu) árak 2022-ben

2. Egyszerű (Lightweight) WordPress téma / keretrendszer használata

A rengeteg dinamikus elemmel, csúszkákkal, widgetekkel, közösségi ikonokkal és sok más csilivili de amúgy szemétrevaló elemmel rendelkező WordPress témák mérhetetlenül vonzóak a szemnek. De ne feledd: ha túl sok elemet és nagyobb oldalméretet tartalmaznak, akkor biztosan megdolgoztatják a webszerveredet és ez persze végsősoron jól belassítja a WordPress weboldaladat.

A legjobb megoldás itt a könnyű/egyszerű témák használata. Az egyik megoldás, ha az egyik alapértelmezett WordPress témát választod. A másik, hogy kipróbálsz valami olyasmit, mint a GeneratePress vagy Neve, mely utóbbit ugyanazok a srácok készítettek, akik a CodeinWP mögött állnak.

Alternatív megoldásként egy funkciógazdag weboldalhoz választhat egy olyan témát is, amely egy jó keretrendszert használ, mint a Bootstrap vagy a Foundation.

3. Képméretek csökkentése

Egy adott weboldal méretnövekedéséhez leginkább a képek járulnak hozzá. A trükk az, hogy csökkentsük a képek méretének csökkentése a minőségromlás nélkül.

Ha manuálisan optimalizálod a képeket a Chrome PageSpeed Insights bővítmény, a Photoshop vagy más eszközök segítségével, a folyamat hosszú időt vesz igénybe. Szerencsére szinte mindenre, amire csak gondolni lehet, rendelkezésre állnak bővítmények, beleértve a képoptimalizálást is. Ezek közül érdemes megemlíteni a következőket:

A fent említett pluginok bármelyikének használata a WordPress webhelyeden drasztikusan csökkenti a kép méretét, ezáltal javítva a webhelyed sebességét.

4. Minimalizáljuk a JS és CSS fájlokat

Ha a webhelyedet a Google PageSpeed Insights eszközzel teszteled, valószínűleg értesítést fogsz kapni a CSS- és JS-fájlok méretének minimalizálásáról. Ez azt jelenti, hogy a CSS- és JS-hívások számának és ezen fájlok méretének csökkentésével javíthatjuk a webhely betöltési sebességét.

Továbbá, ha értesz a WordPress témákhoz, tanulmányozhatod az Google által biztosított útmutatókat, és elvégezhetsz néhány manuális javítást. Ha nem, akkor vannak olyan bővítmények, amelyek segítenek elérni ezt a célt; a legnépszerűbb az Autoptimize, amely segíthet a WordPress webhely CSS, JS és még a HTML optimalizálásában is.

5. Használj fejlett gyorsítótárazási mechanizmusokat egy gyorsítótárazási bővítmény segítségével.

A WordPress gyorsítótárazási bővítményei (pl. W3 Total Cache) már régóta léteznek, megkönnyítve a weboldal elemeihez való gyorsítótárazási szabályok hozzáadásának összetett feladatait. Ha az ilyen bővítményeket olyan fejlett gyorsítótárazási mechanizmusokkal kombinálod, mint a Varnish, javíthatod webhelyed betöltési sebességét, és végső soron jelentősen felgyorsíthatod a WordPress működését.

6. CDN használata

A weboldaladat látogató emberek a világ különböző pontjairól származnak, és mondanom sem kell, hogy a webhely betöltési sebessége eltérő lesz, ha a látogatók messze vannak attól a helytől, ahol a webhelyed található. Számos CDN (Content Delivery Network) létezik, amelyek segítenek abban, hogy az oldal betöltési sebességét a különböző országokból érkező látogatók számára minimálisra csökkentsék.

A CDN különböző helyeken található különböző adatközpontokban tárolja webhelyed másolatát. A CDN elsődleges funkciója, hogy a lehető legközelebbi helyről szolgálja ki a weboldalt a látogatónak. A Cloudflare és a MaxCDN a legnépszerűbb CDN-szolgáltatások közé tartozik.

7. GZIP tömörítés engedélyezése

A fájlok tömörítése a helyi számítógépen sok lemezterületet takaríthat meg. Hasonlóképpen, a weben is használhatjuk a GZIP tömörítést. Ez a művelet drasztikusan csökkenti a sávszélesség-használatot és a webhely eléréséhez szükséges időt. A GZIP tömöríti a különböző fájlokat, így amikor egy látogató megpróbál hozzáférni a weboldaladhoz, a böngészőjének először ki kell csomagolnia a weboldalt. Ez a folyamat jelentős mértékben csökkenti a sávszélesség-használatot.

Használhatsz egy olyan bővítményt, mint a PageSpeed Ninja, amely lehetővé teszi a GZIP tömörítést, vagy hozzáadhatod a következő kódokat a .htaccess fájlodhoz.

AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript

8. WordPress adatbázis tisztítása

A nem kívánt adatok törlése az adatbázisból minimálisra csökkenti annak méretét, és segít a biztonsági mentések méretének csökkentésében is. Szükséges továbbá a spamkommentek, a hamis felhasználók, a tartalmaid régi vázlatai és esetleg a nem kívánt bővítmények, valamint témák törlése. Mindezek csökkentik az adatbázisok és a webes fájlok méretét, és így felgyorsítják a WordPress – a te WordPressed – működését.

9. A bővítmények deaktiválása vagy eltávolítása

Ha nem kívánt bővítményeket tartasz a WordPress webhelyeden, az óriási mennyiségű szemetet ad a webes fájljaidhoz. Ráadásul a biztonsági mentésed méretét is megnöveli, és a biztonsági mentési fájlok generálása során túlságosan nagy terhet ró a szerver erőforrásaira. Jobb, ha megszabadulsz a nem használt bővítményektől, és alternatív módszereket keresel a harmadik féltől származó szolgáltatások használatára a feladatok automatizálására vagy ütemezésére (mint például a legújabb bejegyzéseid megosztása a közösségi médiában).

Az IFTTT vagy a Zapier két olyan webes szolgáltatás, amely segít az ilyen feladatok automatizálásában, és csökkenti a webhely és a szerver erőforrásainak terhelését.

10. Tartsd minimális szinten a külső szkripteket

A külső szkriptek használata a weboldalakon nagyban növeli a teljes betöltési időt. Ezért a legjobb, ha kevés szkriptet használsz, és csak a legszükségesebbeket, például nyomkövető eszközöket (mint a Google Analytics) vagy kommentelő rendszereket (mint a Disqus).

11. Pingbackek és trackbackek letiltása

A pingbackek és a trackbackek két alapvető WordPress komponens, amelyek figyelmeztetnek, ha a blogod vagy az oldalad linket kap. Hasznosnak tűnhet, de olyan dolgok is rendelkezésedre állnak, mint a Google Webmaster Tools és más szolgáltatások, amelyekkel ellenőrizheted a webhelyed linkjeit.

A pingbackek és trackbackek bekapcsolva tartása nemkívánatos mértékben megterhelheti a szerver erőforrásait is. Ez azért van így, mert valahányszor valaki megpróbál linkelni a webhelyére, az oda-vissza kéréseket generál a WordPress-től. Ezzel a funkcióval széles körben visszaélnek akkor is, amikor egy webhelyet DDoS-támadásokkal céloznak meg.

Mindezt kikapcsolhatod a WP-Admin → Beállítások → Beszélgetés menüpontban. Csak szüntesse meg a „Allow link notifications from other blogs (pingbacks and trackbacks).” (Engedélyezzük a hivatkozás értesítéseket más weboldalak új bejegyzéseiről (visszajelzések és visszakövetések).)”

Ez segít a WordPress további gyorsításában.

Ha mindez nem elég … bízd profira!

Ha nem szeretnéd magad barkácsolni a WordPress -det és kísérletezni vele, miközben mondjuk a napi bevételed, megélhetésed múlik rajta, akkor azt ajánlom, hogy inkább egy profit bízz meg vele.

Több szakemberrel is dolgoztam már együtt és tapasztalatból mondom, hogy az egyik legjobb szakember Mécs Gergely. Ha professzionális WordPress gyorsítás témakörben keresgélsz, neki mindenképpen írj és kérj egy ajánlatot.

Mécs Gergely (WP weboldal gyorsítás | https://quickberg.hu)

Összegzés

A webhely betöltési idejének csökkentésének legnagyobb előnye, hogy óriási mértékben javítja a látogatók élményét. Függetlenül attól, hogy a látogató mobilról vagy desktopról jött, mindennképpen iszonyat fontos a gyors weboldal. Ezenkívül a Google találati listájában való helyezésed is javulni fog.

Végtére is, a tárhelyed csökkentett sávszélesség-használata és a webhely betöltési sebességének gyorsabbá tétele az ügyféloldalon csak előnyös lehet mind rövid, mind hosszú távon.

A weboldalad gyorsítása az egyik legjobb befektetés rövid és hosszú távon is!

Forrás: codeinwp.com