Kerüld a „fotórealisztikus” kulcsszó használatát, ha valódi fotót szeretnél. A „fotorealisztikus” kifejezés olyan művészeti formát ír le, ahol a művész olyan valósághű dolgot hoz létre, amely hasonlít egy fényképhez. Ez azt jelenti, hogy az eredménynek kevesebb köze lesz egy valódi fényképhez, és több köze van a „hiperrealizmus” művészeti formájához.

r/StableDiffusion - Example: Painting Photorealistic Photograph

Úgy tűnik, a felhasználók egy része tévesen értelmezi, hogyan kell realisztikus fényképeket készíteniük. A „fotórealisztikus” és a „fotórealizmus” kifejezések valójában távolabb vezetnek az igazi fotók valósághű „textúrájától”.

Bár a fotórealisztikus művészet részletgazdag, megjelenése néha túl merevnek és mesterségesnek hat, ami steril és élettelen benyomást kelthet, ellentétben a valódi fotók eleven hangulatával. A fény és árnyék ábrázolása néha túlzottan hangsúlyos, ami természetellenes hatást kelthet.

Amit valóban ajánlatos használni, az olyan kulcsszavak, amelyek egy fényképezőgép márkáját, fókusztávolságát vagy egy gyakori objektív típusát írják le. Ennek oka, hogy a LAION-adatbázisban (amelyen az SD modelleket tanították) szereplő számos címkézett képhez alapértelmezetten csatolták ezeket az információkat a modern digitális fényképezőgépek metaadataként.

A bejegyzés további részében egy listát találsz a különböző fényképezőgép objektívekről, amelyeket a Midjourney-promptokban használhatsz.

A kamera objektív használata a Midjourney-ben (példákkal)

1. Canon EF 50mm f/1.8 STM objektív vs. csak „fotó”

Ez a gyakran „Nifty Fifty”-ként emlegetett objektív kiválóan alkalmas portrékhoz, utcai fotózáshoz és általános célú fényképezéshez. Széles rekesznyílása kiválóan alkalmas gyenge fényviszonyokhoz és sekély mélységélesség létrehozásához.

people enjoying food, street photography shot with Canon EF 50mm f/1.8 STM Lens, low-light conditions, shallow depth of field, photo --v 5.1
people enjoying food, stree...
people enjoying food, stree...

2. Nikon AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G Lens vs just „photo”

This lens is good for landscapes, portraits, and low-light conditions.

portrait of a woman, shot w...
portrait of a woman, low-li...

3. Sigma 18-35mm F1.8 Art DC HSM objektív vs. csak „fotó”

Ez egy sokoldalú objektív, amely sokféle alkalmazásban hasznos, beleértve a tájképeket, portrékat és utcai fotózást. Gyenge fényviszonyok között is kiváló.

portrait of a woman, low-li...
portrait of a woman, low-li...

4. Tamron 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 objektív vs. csak „fotó”

Ez a teleobjektív fantasztikusan alkalmas sport-, vadvilág- és portréfotózásra. Képstabilizátorának köszönhetően könnyebben fényképezhet hosszabb gyújtótávolságoknál is.

cheetah running in the sava...
cheetah running in the sava...

5. Sony FE 24-70mm f/2.8 GM objektív vs. csak „fotó”

Ez egy professzionális minőségű zoomobjektív, amely elég sokoldalú a legkülönbözőbb fotózási helyzetekhez, többek között tájképekhez, portrékhoz és eseményekhez.

outdoor wedding, small crow...
outdoor wedding, small crow...

6. Fujifilm XF 56mm f/1.2 R objektív vs. csak „fotó”

Ez az objektív ideális portréfotózáshoz, gyönyörű bokeh hatást biztosít.

Bokeh-effektus = a lágy, fókuszon kívüli háttér hatása.

family portrait, shot with ...
family portrait, lit by stu...


forrás: Camera lens usage with prompts in Midjourney (with examples) | Stef Van Looveren
forrás: Avoid using the keyword „photorealistic” if you want a real photo.