Az ideális prompt a ChatGPT számára jól strukturált, egyértelmű és informatív. Ahhoz, hogy a legjobb válaszokat tudja adni, érdemes a következő szempontokat figyelembe venni a prompt kialakításánál:

  1. Világos kérdés vagy kérés: Legyen a prompt egyértelmű, és világosan kérjen információt vagy véleményt. Ha a kérdés több részből áll, próbáld meg pontosan és röviden megfogalmazni őket.
  2. Kontextus: A kérdéshez vagy kéréshez adhatsz némi hátteret vagy kontextust, hogy jobban megértse a téma jelentőségét és az elvárt választ. Azonban ne legyen túl hosszú vagy bonyolult, hogy ne nehezítse a megértést.
  3. Specifikáció: Ha lehet, adj pontosabb információt arról, milyen típusú választ szeretnél kapni, például felsorolást, összefoglalást, elemzést vagy ötleteket. Ez segít a válasz releváns és hasznos formában történő megadásában.
  4. Szószám és stílus: Ha a válasznak meghatározott hosszúnak és stílusúnak kell lennie, például rövid és közvetlen, vagy hosszabb és részletesebb, jelezd ezt a promptban.
  5. Nyelv és célközönség: Ha a választ egy adott nyelven vagy egy specifikus célközönség számára kell megfogalmazni, ezt is jelezd a promptban, hogy ennek megfelelően alakíthassa a választ.

Összefoglalva, az ideális prompt a következőket tartalmazza:

  1. Világos kérdés vagy kérés
  2. Kontextus
  3. Specifikáció
  4. Szószám és stílus
  5. Nyelv és célközönség

Egy példa az ideális prompt struktúrájára:

Kérlek, írj egy közepes hosszúságú (kb. 200 szavas) blogbejegyzést magyar nyelven a fenntartható életmódról és annak előnyeiről a városi lakosok számára. A bejegyzésben sorolj fel néhány tippet és trükköt, amelyekkel az olvasók csökkenthetik ökológiai lábnyomukat a mindennapi életük során.

Ezzel a pontos és jól strukturált prompttal könnyen megérti az elvárt választ, és hozzáadott kontextus segítségével képes releváns és hasznos információval szolgálni. Az ilyen típusú promptok segítségével hatékonyan tud segíteni blogbejegyzések írásában, és a lehető legjobb válaszokat fogja nyújtani a témával kapcsolatban.