Hogyan működik az érintés nélküli fizetés? És hogyan lehetsz biztos abban, hogy biztonságban vagy, amikor érintés nélküli kártyákkal és okoseszközökkel fizetsz?

Az érintés nélküli fizetés egyre népszerűbb módja a vásárlásnak. Az Egyesült Királyságban ma már több érintés nélküli fizetést hajtunk végre, mint készpénzes tranzakciót . Ez egy gyors, biztonságos és hihetetlenül kényelmes fizetési mód.

Ebben a blogbejegyzésben elmondunk mindent, amit az érintés nélküli fizetésről tudni kell – a háttértechnológiától kezdve a költési korlátokig.

Mi az érintés nélküli fizetés?

Az érintés nélküli fizetésekkel elkerülhető, hogy a PIN-kódot (személyes azonosítószámot) meg kelljen adnod a fizetési terminálon. Ahelyett, hogy a kártyát a nyílásba helyezné, az érintés nélküli fizetés lehetővé teszi, hogy a tranzakció lebonyolításához a terminál fölé tartsa vagy meglengesse a kártyáját, okostelefonját, Apple Watch okosóráját sőt, akár a Garminját vagy Fitbitjét is.

Az Egyesült Királyságban szinte mindenhol találhatók érintés nélküli fizetést kínáló fizetési terminálok. És az érintésmentes fizetés nem korlátozódik az üzletekre és a közösségi helyekre sem. Az olyan közlekedési hálózatok, mint a Transport for London (TfL) ezt a fizetési rendszert használják a belépéshez és a jegyértékesítéshez .

Jegyzet: Minden Revolut kártya érintésmentes. . Számlanyitás percek alatt otthonról

Érintésmentes fizetés
Érintésmentes fizetés

Hogyan működik az érintésmentes kártyás (vagy eszközös) fizetés?

Amikor érintésmentes kártyáját vagy intelligens eszközét a fizetési terminál 4 cm-es közelébe viszi, a fizetés engedélyezéséhez szükséges információk továbbításra kerülnek.

Ahogy a név is mutatja, nincs szükség érintkezésre ahhoz, hogy ezek az eszközök kommunikáljanak egymással. Ez azért van, mert az érintésmentes technológia a Near Field Communication (NFC) technológiával működik.

Az NFC nagyfrekvenciás rádióhullámként lehetővé teszi az információk biztonságos átvitelét közelről. Az Ön kártyája vagy eszköze kommunikál a fizetési terminállal, amely pedig közli Önnel, hogy a fizetést elfogadták vagy elutasították.

Míg az érintés nélküli kártya továbbítja a kártya adatait, az olyan mobilfizetési rendszerek, mint az Apple Pay , a Google Pay és a Samsung Pay a tokenizálás nevű eljárást alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy az Ön pénzügyi adatai nem hagyják el a készülékét. Ehelyett a készülék minden egyes tranzakcióhoz új „tokent” generál, ami azt jelenti, hogy az eladók soha nem férnek hozzá közvetlenül az Ön tényleges adataihoz.

Érintés nélküli fizetési korlátozások és korlátozások

Tekintettel arra, hogy az érintés nélküli fizetések nem PIN-kóddal engedélyezettek, általában korlátozzák az értéküket és a gyakoriságukat – mind az ügyfél, mind az eladó nagyobb biztonsága érdekében. Ezek a korlátozások országonként és bankonként eltérőek, de az Egyesült Királyságban meglehetősen általánosak…

Mennyit lehet fizetni az érintés nélküli kártyával?

Az Egyesült Királyságban a legtöbb bank és eladó az érintés nélküli kártyás fizetéseket tranzakciónként 30 fontban korlátozza. A COVID-19 bevezetésével azonban ez 2020. április elejétől tranzakciónként 45 fontra emelkedett. A korábbi szabályok azonban továbbra is érvényben maradnak. Ezek közé tartozik a PIN-kód megadására vonatkozó követelmény, ha egy nap alatt 137 fontot vagy annál többet költ érintésmentes kártyával.

Hány érintés nélküli fizetést végezhetek egy nap?

Egy nap alatt nincs korlátozva az érintés nélküli fizetések száma. Ha azonban egymás után öt tranzakciót fizet érintés nélküli kártyával, akkor be kell írnia a PIN-kódját – csak azért, hogy megerősítse, hogy a fizető személy még mindig Ön.

Korlátok az Apple Pay és a Google Pay esetében?

Míg ezek a szabályok az érintésmentes kártyás fizetésekre vonatkoznak, addig a mobileszközökkel történő érintésmentes fizetésekre vonatkozó korlátozások eltérőek.

A Google például nem alkalmaz korlátokat magára a Google Payre. A Google Payt használó tranzakciókra azonban szintén vonatkozik az érintés nélküli kártyás fizetésekre vonatkozó 45 fontos tranzakciós limit. Ezt az eladó határozza meg, és az olyan üzletek, mint az Ikea és a John Lewis már most is engedélyezik a magasabb értékű tranzakciókat érintés nélküli tranzakcióval.

Ugyanez vonatkozik az Apple Pay limitekre is. A bankok, köztük a Revolut, nem szabnak korlátot az Apple Pay fizetésekre. Azonban az üzlet, ahol a vásárlást végzi, megtarthatja ezt a 45 fontos limitet.

Mennyire biztonságos az érintés nélküli fizetés?

A biztonság és a kényelem közötti megfelelő egyensúly megtalálása a technológia 2007-es bevezetése óta az érintés nélküli fizetés szolgáltatóinak legfőbb gondja. Miközben az érintés nélküli fizetés iránti nagyobb rugalmasság iránti igény egyre nő, a biztonság – mind pénzügyi, mind egyéb szempontból – továbbra is kulcsfontosságú.

Az érintés nélküli fizetés biztonságos – és még inkább az, ha öt tranzakciónként vagy a napi érték elérésekor be kell írni a PIN-kódot. Ezek megakadályozzák, hogy mások az Ön tudta nélkül szabadon használhassák a kártyáját. A biometrikus biztonsági mechanizmusokkal (pl. ujjlenyomat- és arcfelismerés) és a tokenizálási eljárással pedig bízhat az érintés nélküli mobilfizetések biztonságában.

A 2020-as COVID-19 járvány során felmerült higiéniai előnyök is vannak. A vásárlókat felszólították, hogy a vírus terjedésének megakadályozása érdekében használják az érintés nélküli fizetést – mivel mind a Chip & Pin, mind a készpénz fizikai érintkezést igényel.

Forrás: revolut.com

Képek: pixabay.com, pexels.com