Az alábbi cikket egy angol nyelvű motoros videó alapján készítettem aminek az eredeti címe a “New Honda Transalp OR Suzuki V-Strom 800 DE | Which Is BEST??”. A cikk első része a videóban elhangzottak viszonylag rövidebb összefoglalója, ha nem szeretnéd végignézni a kb fél órás angol nyelvű tartalmat (amúgy szerintem érdemes megnézni mert sok sok hasznos infót adtak a srácok).

A cikk második részében a szövegelésük van magyarra fordítva/magyarosítva, ha a teljes tartalomra is kíváncsi lennél.

Jó szórakozást!

A Honda Transalp és a Suzuki V-Strom 800 DE részletes összehasonlítása

Üdvözöllek, kedves olvasó, a legújabb motorkerékpár összehasonlításunkban! Ma két nagyszerű középkategóriás túramotor kerül reflektorfénybe: a Honda Transalp és a Suzuki V-Strom 800 DE. Mindkét motorkerékpár hírnevet szerzett magának a kategóriában, és ezért szeretnénk a közönségünknek megmutatni, hogy milyen erősségei és gyengeségei vannak mindkét modellnek.

A Honda Transalp a motoros közösségben széles körben elismert, mint megbízható, mindentudó túramotor, ami különösen alkalmas hosszú utakra, akár terepen is. Ennek a modellnek a teljesítményét és válaszkészségét a teszt során különösen kiemeltük, így nagyon kíváncsiak voltunk, hogyan állja meg a helyét a Suzuki V-Strom 800 DE-vel szemben.

A Suzuki V-Strom 800 DE viszont ismert off-road képességeiről és kényelméről, ami hosszú utakon különösen hasznos. A modell széles kormányával és állítható felfüggesztésével ideális választás lehet a terepmotorozás szerelmeseinek.

Az összehasonlításunk célja, hogy objektív véleményt adjunk mindkét motorkerékpárról, hogy segítsük a vásárlókat a döntésben. Tesztelési körülményeink közé tartozott az útviselkedés, a motor teljesítménye és válaszkészsége, a kényelem és a motorkerékpárok általános minősége. Az értékelés során figyelembe vettük a motorok tulajdonságait, mint például az üléspozíció, a kormányzás és a felfüggesztés állíthatósága. Mindkét motorkerékpárt teszteltük terepen és országúton is, hogy megvizsgáljuk, mennyire alkalmasak hosszú utakra és off-road kalandokra.

Reméljük, hogy összehasonlításunk segítséget nyújt a Transalp és a V-Strom 800 DE közötti választásban. Olvass tovább, hogy megtudd, melyik motor kerül ki győztesen ebből a versenyből!

A Honda Transalp jellemzői

Ha a Transalp-ot vesszük górcső alá, az első dolog, ami felhívja magára a figyelmet, az a kiemelkedő teljesítmény. Ez a motorkerékpár komoly előnnyel rendelkezik a Suzukihoz képest ezen a területen, ami minden kétséget kizáróan megmutatkozott tesztjeink során. A Transalp minden egyes sebességváltásnál érezhetően elhúzott a V-Stromtól, ami egyszerűen lenyűgöző volt.

A Transalp motorja pedig nem csak erős, hanem rendkívül válaszkész is. A motorkerékpár „élénk” jelleme minden menet közben megtapasztalható, ami valódi örömöt okoz a sofőrnek. Nem csak a gyorsulásban, hanem a fékezésben és a kanyarodásban is meggyőzően teljesít, tehát bármilyen forgalmi helyzetben megbízható társad lesz.

Az útviselkedés szintén kiemelkedő a Transalp esetében. Mindegy, hogy városban vagy országúton hajtasz, a Honda Transalp kiválóan viselkedik az utakon. A kiváló úttartás és az erős motor kombinációja lehetővé teszi, hogy minden utazás élvezetes legyen.

A Honda műanyag kivitelezése és kidolgozottsága is meggyőző. A minőségi anyagok és a precíz kialakítás mind hozzájárulnak a Transalp magas színvonalú megjelenéséhez. Ez is egy olyan szempont, ami miatt sokan döntenek a Honda mellett.

Bár a Transalp elsősorban az utcai használatra lett tervezve, némi könnyed terepmotorozásra is alkalmas. Tehát ha időnként szeretnél kicsit letérni az aszfaltról, a Transalp hű társad lesz ebben is.

Végül, de nem utolsósorban érdemes megemlíteni az ár-érték arányt. A Honda Transalp alap felszereltségben olcsóbb, mint a Suzuki V-Strom 800 DE, ami szintén nagy előny lehet a vásárlók szemében. Az extra felszerelések hozzáadása után is valószínűleg olcsóbb marad, ami azt jelenti, hogy minőségi motorkerékpárt kaphatsz jó áron.

Összefoglalva, a Honda Transalp egy nagyszerű választás lehet azok számára, akik egy megbízható, erős és élénk motorkerékpárt keresnek, ami remekül viselkedik az utakon, és képes némi könnyed terepmotorozásra is. Ha mindezt megfejeljük a kiváló ár-érték aránnyal, nincs kétség afelől, hogy a Transalp komoly versenytársa a Suzuki V-Strom 800 DE-nek.

A Suzuki V-Strom 800 DE jellemzői

A Suzuki V-Strom 800 DE motorkerékpárnál a terepvezetési képességek kerülnek előtérbe. A motor nagyobb off-road képességgel rendelkezik, mint a Honda Transalp, ami egyértelműen érzékelhető volt a terepen tett tesztmenetek során. Ha szereted az off-road kalandokat, a V-Strom 800 DE képes lesz minden igényedet kielégíteni.

A V-Strom kényelme és kezelhetősége is meggyőző. A széles kormánynak köszönhetően könnyen irányítható, legyen szó városi közlekedésről vagy terepmotorozásról. Az üléspozíció is rendkívül kényelmes, ami hosszú utaknál is megkönnyíti a vezetést.

Az ülés kényelme egy olyan terület, ahol a Suzuki a Honda előtt jár. Az ülésformának és a puha párnázásnak köszönhetően a hosszabb utak is kényelmesen telnek, és a tesztek során is a V-Strom ülését találtuk a két modell közül a kényelmesebbnek.

A terepen való motorozás a V-Strom erőssége. A motor könnyedén veszi az akadályokat, és rendkívül könnyen kezelhető, ami még inkább élvezetessé teszi a terepen való közlekedést.

Az állítható felfüggesztés szintén plusz pontot jelent a Suzuki számára. Ez lehetővé teszi, hogy a motort a vezetési stílusodhoz és a terepviszonyokhoz igazítsd, ami még jobb vezetési élményt és nagyobb hatékonyságot biztosít.

A műszerfal kidolgozottsága és minősége is dicséretet érdemel. A V-Strom műszerfala modern, könnyen olvasható és tartalmazza az összes szükséges információt, amire egy motorkerékpárosnak szüksége lehet útközben.

Összefoglalva, a Suzuki V-Strom 800 DE egy nagyszerű motorkerékpár azoknak, akik szeretik a terepen való motorozást, és értékelik a kényelmet és a könnyű kezelhetőséget. A teljesen állítható felfüggesztés, a kényelmes ülés, a széles kormány és a kiváló műszerfal mind hozzájárulnak a V-Strom 800 DE kiemelkedő értékéhez.

Személyes vélemények és döntések

A Honda Transalp és a Suzuki V-Strom 800 DE összehasonlításának legfontosabb része talán a tesztelőink személyes véleménye és döntése. Mindkét motor kiváló, de mint mindig, a döntés nagyban függ a személyes preferenciáktól és a motorozás stílusától.

Az egyik tesztelőnk választása a Honda Transalp lett volna. Szerinte a Transalp hihetetlenül jól viselkedik az úton, ami számára fontos, mivel a legtöbb motorozást úton végezné. A Transalp nagyobb teljesítménye és élénk motorja, valamint a Honda kidolgozottsága és műanyag kivitelezése miatt a Transalp lett a választása. Az is fontos tényező volt számára, hogy a Honda alap felszereltségben olcsóbb, ami szintén hozzájárult a döntéséhez.

A másik tesztelőnk viszont a Suzuki V-Stromot választotta. Ő nagyra értékelte a Suzuki könnyed terepmotorozási képességeit, ami a V-Strom 800 DE egyik legnagyobb erőssége. Az off-road képességek mellett a Suzuki kényelme, a széles kormány, az állítható felfüggesztés és a minőségi műszerfal mind hozzájárultak ahhoz, hogy a Suzuki lett a választása.

Ez a két vélemény jól tükrözi, hogy mind a Honda Transalp, mind a Suzuki V-Strom 800 DE kiemelkedően jó motorok, de a döntés végül a személyes preferenciáktól és a motorozás stílusától függ. Ha többet utazol úton, és fontos számodra a motor teljesítménye és útviselkedése, akkor a Honda Transalp lehet a tökéletes választás számodra. Ha viszont élvezed a terepmotorozást, és fontos számodra a kényelem és az állítható felfüggesztés, akkor a Suzuki V-Strom 800 DE lehet a megfelelő választás.

Összefoglalás

Végül, de nem utolsósorban, hadd foglaljuk össze a Honda Transalp és a Suzuki V-Strom 800 DE összehasonlítását. Az összefoglalóban még egyszer hangsúlyozzuk, hogy mindkét motor remek választás, de a döntés végül a felhasználás módjától és a személyes preferenciáktól függ.

A Honda Transalp lenyűgöző útviselkedésével és nagyobb teljesítményével ideális választás lehet azok számára, akik többnyire az úton motoroznak. Nemcsak, hogy erős és életteli motorja van, de az útviselkedése is kiváló. A Honda kifinomult kidolgozottsága és az alapfelszereltségének olcsóbb ára további előnyt jelentenek a Honda mellett.

A Suzuki V-Strom 800 DE viszont az off-road képességeivel tűnik ki. Kiválóan kezelhető terepen, és extra kényelmes üléspozíciót biztosít a széles kormánnyal. Az állítható felfüggesztés, a minőségi műszerfal és a jobb üléskényelem mind hozzájárulnak a Suzuki előnyéhez a terepmotorozás terén.

Végül is, bár mindkét motor kiváló, a legjobb döntés érdekében ajánljuk, hogy próbálj ki mindkettőt, mielőtt döntést hoznál. A személyes tapasztalat a legjobb útmutató ahhoz, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb motort. Mind a Honda Transalp, mind a Suzuki V-Strom 800 DE kiváló motorok, és mindkettővel nagyszerű élmények várnak rád. Próbáld ki őket, éld át a különbségeket, és végül hozd meg a döntést a személyes élményeid alapján. A motorozás egy nagyon személyes élmény, és a legjobb választás az, amelyik a leginkább megfelel az egyéni igényeidnek és stílusodnak.

… és persze nézd meg a videót is!

Új Honda Transalp OR Suzuki V-Strom 800 DE | Melyik a legjobb??

Most pedig jöjjön a videó szöveges tartalma magyarul!

Sziasztok, srácok! Nagyon örülünk, hogy újra itt vagytok a csatornánkon, és egy újabb izgalmas összehasonlító videót hoztunk nektek. Természetesen Gregorio is csatlakozott hozzánk, és ebben a részben az újonnan megjelent középsúlyú kalandmotorokat, az új fiúkat a blokkon fogjuk összehasonlítani. Igen, a színpadon van az új Honda Transalp, ami alapvetően ugyanazt a platformot használja, mint a Hornet, és egy 750 cm³-es párhuzamos ikermotorral rendelkezik. Fel van szerelve nagyobb felfüggesztéssel és nagyobb motorral – itt minden a kilométerekről szól. Greg, mi a véleményed erről?

És nálam van egy Suzuki V-Strom DE, ami szintén egy parallel twin motorral rendelkezik.

magyarázat:
A párhuzamos hengerelrendezésű, vagy más néven parallel twin motor egy olyan kéthengeres benzinüzemű motor, amelyben a hengerek közös főtengely mentén, párhuzamosan helyezkednek el. Ez a motorkialakítás főként motorkerékpárokban található meg, de más járműtípusokban is előfordul. Előnyei a kompakt méret, a könnyű kialakítás és a viszonylag alacsony gyártási költség. A hátrányok közé sorolható a potenciális rezgés, amit a hengerek mozgása és a gyújtási időköz változásai okoznak.

A Honda Transalp egy motorkerékpár, ami mind hosszútávú utazásokra, mind terepen való közlekedésre ideális. A Transalp a Honda 750 cc-s párhuzamos hengerelrendezésű motorját használja, ami megegyezik a Honda Hornet modellben található motorral. Ez a motor körülbelül 54 lóerő teljesítményt és 68 Nm nyomatékot képes leadni. A Honda Transalp nagyobb rugóúttal és méretekkel rendelkezik, mint a Honda Hornet, így jobban ellenáll a nehéz körülményeknek.

Teljesen új motor, szóval ezek közvetlen versenytársak, már alig várom, hogy lássam őket akcióban. Mindkét motor közepes súlya miatt nem túl nehéz kezelni őket, így elég érdekes lehet ez az összecsapás. Aztán majd eldöntjük, hogy szerintünk melyiket érdemes megvásárolni. – Ha mindez érdekel, szerezz be magadnak egy meleg vagy hideg italt. – Hideget, van hideg is, induljunk. – Ma 29 fok van. – Tényleg nagyon meleg van. És csatlakozz hozzánk az on-off-road mókánkban ezen az új középsúlyú kalandmotorokkal. Drop C, indítsuk el a bevezetőt. (Nos, Greg, mit gondolunk erről az új Suzukiról? Azt mondom, nagyon tetszik nekem a szürke és sárga, némi kiemeléssel. – Igen, nekem is. Szerintem a színválasztás is tökéletes. Nagyon jól illik a motor stílusához, ugye? A sárga kiemelés nagyon jól néz ki. – Van benne egy kis fémes részlet is. – Igen, van. Napfényben látható, hogy szikrázik. Nem túl sok, de nagyon jól néz ki.

Szerintem a piros-fehér-kék átmenet jobban néz ki, de a szaténben is jól néz ki, ugye? Prémium hatású, így is mondhatjuk. És szerintem jól néz ki, igen, a Prémium egy jó szín, elegánsan néz ki ebben a színben, nem mindenki akarja ezt a harsány színt. Én átülök a Hondára. Te maradsz a Suzukinál. Indítsuk el. Örülök, hogy végre látok egy Suzukit egy rendes TFT-vel, ugye?

Lehet, hogy a TFT-technológia átvételében lemaradtak, de a jelenlegi kivitelezésük elég lenyűgöző. Bár nem kínál számos üzemmódot és hasonlókat, de nincs is rá szükség – a tisztasága és olvashatósága elegendő. Ez a motor minden bizonnyal kellemes teljesítményt nyújt, és a hangja is elég lenyűgöző. A rezonancia az airboxon keresztül, amikor gázt adsz, egyszerűen fantasztikus. Ami a Suzuki hangját illeti, az rendben van, de meglehetősen halk. Nincs különösebben izgalmas hangja, de tisztességes. A 270 fokos főtengely némileg javítja a hangzást, nem igaz?

magyarázat:
A 270 fokos főtengely egy kéthengeres benzinmotor kialakítása, ahol a hengerek 270 fokos szöget zárnak be egymáshoz képest. Ennek következtében a dugattyúk nem egyszerre, hanem egymástól időben eltolva mozognak a hengerekben, ami hatással van a motor gyújtási sorrendjére, hangjára és vibrációjára.

A 270 főtengely elrendezés előnyei között szerepel, hogy jobb másodrendű egyensúlyt biztosít, mint a 360 fokos főtengely, ahol a dugattyúk egyszerre mozognak. A 270 fokos főtengely csökkenti a magas frekvenciájú vibrációkat, ami zavaró lehet a motoros számára.

Továbbá, a 270 fokos főtengely pozitívan befolyásolja a motor hangját és teljesítményét. A 270 fokos főtengely által létrehozott hanghatás és élmény hasonlít a 90 fokos V2 motorokra, amik jellemzően erőteljes és egyedi hangzásúak. A 270 fokos főtengely által létrehozott egyenetlen gyújtási sorrend növeli a motor nyomatékát és lendületét.

A Suzuki V-Strom 800 DE motorkerékpár például rendelkezik egy 270 fokos főtengellyel, amely javítja a hangját és teljesítményét. Eközben a Honda Transalp egy 360 fokos főtengellyel van felszerelve, amely egyenletes gyújtási sorrendet és hangzást biztosít. Mindkét motorkerékpár rendelkezik TFT (Thin-Film Transistor) technológiával, amely nagyfelbontású, színes kijelzőt kínál a felhasználó számára.

Számomra a V-Strom hangzás kissé visszafogott. Valószínűleg jobban örülnék, ha kissé felerősítenék. Hangosabb lesz, ha nagyon felpörgeted? Nem egészen! A Honda szerintem egy kicsit hangosabb hangot ad ki, ami egy kicsit karakteresebbé teszi a motort. Ez a motor nem alapfelszereltségű, van rajta gyorsváltó és néhány kiegészítő funkció. Kilenc és fél ezer fontba kerül, míg a Suzuki tíz és fél. A Transalpról azonban hiányzik a kézvédő, ellentétben a Suzukival, és a Shifter blipper (gyorsváltó) további 250 -t kell fizetni. A Transalphoz nem jár semmilyen csúszásgátló, ami a Suzukinál alapfelszereltség. Mire ezeket az elemeket hozzáadjuk a Transalphoz, az árak végül eléggé hasonlóak lesznek. Úgy tűnik tehát, hogy az ár itt nem igazán játszik szerepet, mivel úgy tűnik, hogy mindkettő jó ár-érték arányt kínál, különösen akkor, ha a Honda hasonlóan van felszerelve, mint a Suzuki. Mi lenne, ha egy kicsit cserélnénk? Valamiért folyton csúszkálok. Ha rendes csúszkálást akarsz, kikapcsolhatod a hátsó ABS-t. Jól hangzik.

magyarázat:
A shifter blipper egy elektronikus készülék, amely motorosoknak teszi lehetővé a sebességváltást anélkül, hogy a kuplungot kellene használniuk. Ez csökkenti a váltómű kopását és megkönnyíti a sebességváltás folyamatát, főként magasabb sebességnél. A shifter blipper képes mind felfelé, mind lefelé váltani. Amikor felfelé váltunk, a shifter blipper megszakítja az üzemanyag-befecskendezést vagy a gyújtást, hogy csökkentse a nyomatékot, így lehetővé téve a sebességváltást. Lefelé váltáskor a shifter blipper növeli a gázadást, hogy szinkronizálja a motor fordulatszámát és a váltóművet.

Szerintem a V-Strom színei élőben nagyon jól mutatnak. Lehet, hogy a fényképezőgépen nem tűnnek olyan jónak, de a való életben tökéletesnek tűnnek. Az élénk színek céltudatos megjelenést kölcsönöznek a motornak, és jól illeszkednek a motor off-road stílusához. Tetszik a fényszórók elrendezése is. Szerintem illik ehhez a stílusú motorhoz. Még a TransAlp egymásra helyezett fényszórója is jól néz ki, nem gondolod? Nem vagyok nagy rajongója a halmozott fényszóróknak, de szerintem jól néznek ki a kalandmotorokon. Szerintem mindkét motor jól néz ki. Az a tankzsákod vagy az övtáskád? Nem, az a Honda egyik opcionális extrája. Ezen a motoron van tankzsák, és van egy top box is, de nem hoztam, mert tudtam, hogy mágneses lesz. Mágneses? És merész az eleje. Ez is egy opcionális extra.

A Honda egy kicsit alacsonyabb, azt hiszem. Igen, igazad van. És ez egy kicsit szélesebb. Talán az ülések is szélesebbek. Mondok neked valamit, amit rögtön észrevettem a Suzukinál, és ezen is észrevettem. A kormányzár elképesztő. Hihetetlen, nem igaz? Mindkettő hihetetlen. Szinte azonnal be lehet kapcsolni őket. Szó szerint ez volt az első alkalom, hogy ezzel a motorral mentem.

Nem ismerem a Hornet motorját, de ennek határozottan karakteresebb hangja van. A Suzuki ehhez képest nagyon visszafogott. A Hondát sokkal hagyományosabbnak érzem vezetni. A kormány keskenyebb, így jobban hasonlít egy országúti motorra, mint a V-Strom. A V-Strom inkább endurósnak tűnik, szélesebb kormányával. A TransAlp lábtartói nagyon előreugranak, mintha egy konyhaasztalnál ülnél. A V-Strom lábtartói kicsit hátrébb vannak, a csípő felé.

A V-Strom üléspozíciója egy kicsit a Gold Wingre emlékeztet. Nagyon hasonlít az Africa Twin-re (CRF1100L). Jobban szeretem a Honda hangját, és szerintem a sebességváltó simább és jobban kapcsol be. A Suzuki visszaváltásai kicsit durvák.

Egyetértek veled, a motor egy kicsit billeg, amikor használod a kuplungot, nem igaz? A Honda viszont nagyon szép. Itt fordulj jobbra, Greg. Állj meg ott, ahol vagy, ha tudsz. Sajnálom, figyelmeztetnem kellett volna. Van egy zöld sáv előttünk. Merre megyünk? Egyenesen? Oké, egyenesen. Egyenesen bele. Egyenesen belemegy. Várj, mielőtt elindulnánk, állítsuk a motort murvás üzemmódba. Ha belépsz az üzemmód menübe, megtalálod a gravel módot. Hogy jutsz el a Gravel módba?

magyarázat:
A gravel, vagyis murvás üzemmód egy olyan funkció, amit bizonyos motorkerékpárokon található meg, és amely megkönnyíti a motoros számára a murvás vagy kavicsos utakon történő haladást. Ez az üzemmód általánosságban lecsökkenti a motor teljesítményét, hogy minimalizálja a túlzott kerékcsúszást, illetve módosítja az ABS és a TC (kipörgésgátló) működését a csúszós terepviszonyokhoz való jobb alkalmazkodás érdekében.

A szöveg kontextusában a motorosok egy Honda Transalp és egy Suzuki V-Strom 800 DE típusú motorkerékpárt használnak, mindkettőn bekapcsolják a murvás üzemmódot, mielőtt egy erdei ösvényen indulnának tovább. A murvás üzemmód aktiválásához meg kell nyomniuk az üzemmód gombot, és kiválasztaniuk a „gravel” (murva) lehetőséget. Továbbá lehetőségük van az ABS kikapcsolására vagy átállítására az off-road (terepjáró) üzemmódra, amelyben csak az első kerék ABS-e aktív, míg a hátsó keréké inaktív.

Ó, az üzemmód gomb? Igen, van egy üzemmód gomb. Gravel, megvan. Várj, ezt kavicsos üzemmódba kell tennem. Várj egy percet, várj, várj, várj, várj. Kipörgésgátló (TC). Ó, kikapcsoltad. Meg is van, TC kavicsos üzemmód. Ó, igen, kikapcsolom a TC-t. TC gravel. Az ABS-t is átállíthatja terepjáró üzemmódba, de szerintem csak ennyit tud tenni. Tudom, hogy ezen meg lehet csinálni. Várj, ebben nem vagyok biztos. Ó, nem, ez az ABS off-road. Ez az. Ó, ez jó? Csak a hátsó ABS ki van kapcsolva, az első be van kapcsolva, a hátsó ki van kapcsolva. Én is ezt csináltam ezen. Szóval mindkettőnél ugyanaz a dolog van a kavicsos üzemmóddal. Gyerünk, csináljuk! Talpra áll, talpra áll. A DE-re igazából nagyon jó felállni. Nagyon jó a térdeid között, nagyon szép.

A széles kormány nagyon hasznos terepen. Egy kis plusz erőt ad, ami megkönnyíti a motor irányítását. Tudom, hogy ezt nem tehetjük ki a csatornára, mert az emberek azt gondolnák, hogy szörnyű motorosok vagyunk. De ha ilyen típusú motorokat veszel, akkor ezt kell tenned velük. Egyetértek, erre valók.

A V-Strom egyértelműen előnyben van a rugóút tekintetében. Elöl és hátul 220 milliméteres rugóúttal rendelkezik, míg a TransAlp csak 200 milliméterrel elöl és 190 milliméterrel hátul. A TransAlp felfüggesztése pedig nem állítható. Ha tehát olyan motort keresel, amely valóban alkalmas terepre, akkor a V-Strom a jobb választás. De azt kell mondanom, hogy a TransAlp még mindig gyönyörű terepen.

A Honda jó munkát végez ezen a rázós pályán, még ha a kamerán nem is látszik. Én nem végzek túl jó munkát, de a motor imádja. Utálom ezeket a kis kátyúkat, ezek a legrosszabbak! Egyre mélyebbek, és a lábtartóim mindjárt a földhöz csapódnak. Milyen érzés felállni a TransAlp-ra? Elég magabiztos vagy ahhoz, hogy felállj?

Ez igazán jó érzés! A lábtartó kiválóan széles és kényelmes. Érzem, hogy majdnem elbukok, de ez nem a motor hibája. Nagyszerű a gázreakció a v-storm-on, amikor az off-road és a kavicsos üzemmódokat használom – mindkettő szép és lágy, mert csökkenti a gáz erősségét. Alant érezhető a levegő, de az csak a motorban van, nem a fenekem és az ülés között. Kissé aggódom, mert új motorokat vásárolok, és kicsit visszahúzódom az ilyesmitől – nem akarom összetörni. De ez a motor valóban könnyű munkát végez. A gázreakciója és a felfüggesztése is csodálatosan jó. Most már gondosan kell vele fordulni, nézd csak, milyen szép. Azt hiszem, nem látni ezt az úton. Nézd, itt vagyunk, ez hihetetlen. Nézd csak, hol vagyunk, csodálatosak a csizmáim! A vezetési pozíciók a Suzuki és a Honda között igen különbözőek, de mindkettő nagyon kényelmes. A motor hangja valóban sokkal vonzóbb. A minőség ebben az árkategóriában lenyűgöző, kilenc és fél ezer fontért sok motort kapsz.

A Suzukinak van egy előnye, hogy ha a segédváz megsérül, nem kell új vázat venni, mint a Hondánál. Ez egy plusz pont. Bár remélem, nem fogom összetörni, tudod, az utolsó szavak mindig hírhedtek. Szóval átugrom a Transalpra, hogy megnézzem, mi a helyzet. Nézd meg a kormányzárat, egyszerűen csodálatos! Most balra megyünk, ezért egy kicsit rögösebb lesz. Szeretem a terepet, bár nem vagyok túl jó benne. A képernyő túl magas a terepen, fel kell állnom, hogy lássam. A kavicsos üzemmód kicsit összezavarodik, amikor megpróbálok felmenni a kavicsos úton. Úgy érzem, hogy a Suzuki kicsit könnyebb. Ez tényleg terepjáró, és úgy tűnik, mintha igazán élvezné ezt, miközben vigyáz rám.

A tank kissé a térdem útjában van, míg a Suzukin könnyebben meg tudtam fogni a motort. Ez a keskeny hely kissé ijesztő, de szerencsére van ez a nagy képernyő, ami megóv a bogaraktól. Vigyáznom kell az ágaktól, mert nincs kézvédőm, és nem akarom meghúzni az első féket. Ezek a kis kalandmotorok erről szólnak. Ha nem ezt csinálod, akkor szerintem inkább egy sporttúrát kellene venned. Ha kalandmotornak születtél, akkor kalandoznod kéne. Van néhány gyökér, ami elég durva, de a felfüggesztés könnyedén kezeli. A Suzuki felfüggesztése kicsit megbocsátóbb. Ezt a motort úgy tervezték, hogy többet megy az úton, és ha többet akarsz terepen menni, azt is megteheti. A kavicsos üzemmód, amikor felfelé megyek a kavicsos úton, olyan, mintha nem is lenne kavicsos üzemmód, hanem inkább az úton. De a Suzuki sokkal jobban megbirkózik vele. Imádom ezt, és nagyon jól teljesít. Szerintem a Suzukin a felfüggesztés sokkal jobb, ha így akarsz hajtani.

Most menjünk. Várj egy kicsit, vissza kell kapcsolnom a normál üzemmódra. Kimenjünk ebből a kavicsos helyről. Ilyen szórakoztató egy kicsit lágyabb utakon menni. Ha ilyen motorjaim lennének, én is ezt akarnám csinálni.

Úgy gondolom, ez egy egészen egyedi vezetési tapasztalat, amit ezek a könnyű és középkategóriás kalandmotorok nyújtanak. Ez a te tereped, Greg, készen állsz, hogy kipróbáljuk, hogyan működnek? Azt hiszem, jobban bejön a Suzuki üléspozíciója. Talán előnyösnek tartom, ha a lábak kissé hátrább vannak, és szintén kedvelem a szélesebb kormányt. Megállapítottad, hogy ez előnyös lehet, ha például forgalomban vagy, vagy szűrési manővereket végzel? Egyetértek, azt hiszem, én is előnyben részesítem a szélesebb kormányt. Egy ilyen motoron egyszerűen természetesebbnek érződik ez a pozíció, mint egy off-road motornál, míg a Transalp inkább országúti motorhoz hasonlít, nem igaz? Igen, valahogy így… Hú, a kerék szépen emelkedik… Ó, lássuk, milyen a második sebesség, elég izgalmas. Húúúú! Ez a módja annak, hogy átugorj a fatörzseken és hasonló akadályokon. Itt van egy hatalmas fatörzs, amit egyszerűen nem tudtam kikerülni, ez a legkisebb rész a terepen. Most pedig egy fatörzs van a motorod közepén a terepen való közlekedés után. Nem tréfálsz. Pedig ez a Suzuki annyira kényelmes. Ó, ez egy brummogó. Mindig is azt mondtam, hogy nem vagyok kalandmotor-fanatikus, de a V-stormon és a Transalpon való utazás csodálatos, hogy mennyire kényelmes, csak pihenni és élvezni a kilátást, és olyan könnyedén vezethetőek, minden olyan könnyű, a kuplung, a váltás, egyszerűen öröm velük közlekedni, nem igaz?

A Suzukin való vezetés élvezetes, de amint visszatértem a Hondához, örültem, hogy újra rajta lehetek, mert a Honda kormánya sokkal keskenyebb. Körülbelül két, talán három centivel. Definíció szerint érzem, hogy inkább az országúti motoros ergonómiát tükrözi, mint a Suzuki terepmotoros ergonómiáját.

Igen, valahogy így van, ez inkább off-road beállítottságú, azt hiszem, de ez biztosan nem az, és ez érdekes, mert mindkét motoron ugyanazok a gumiabroncsok vannak, mindkettőn Dunlop TrailSmart abroncsok vannak, tehát az abroncsok miatt nem látod a különbséget, ugyanazok az abroncsok vannak mindkét motoron, ami kifejezetten országúti abroncs, nincs rajta sok barázdálás vagy ilyesmi. A Honda könnyen vált, ami tetszik benne, hogy a gázreakciója a Hondánál határozottan élesebb, ha csak egy kis gázt akarsz adni neki, akkor az azonnal ott van, mert szerintem a Suzuki egy kicsit visszafogottabb, azt mondanám. Ó, nem, ez jó, igazad van, tényleg csökkenti a teljesítményt a pályán, így nagyon jól irányíthatóvá válik, rengeteg gázt adok neki, ó, ez jó. És csak úgy leáll, ugye? Igen, de egy kezdő terepmotoros számára ez biztonságos. Ez praktikus. Igen, van egy kis erő a Suzukin. Egy kicsit Popeye-stílusú.

Igen, ez nagyszerű. Igen, nézd, ez a dadogás próbál megóvni engem önmagamtól. Mérföldekre vagy tőlem, ki kell kapcsolnod azt a kavicsos módot. Azt hiszem, a Suzuki jobban fel van készítve a terepre. A kavicsos mód lehetővé teszi, hogy a kerekek egy kicsit megpörögjenek. Nem babusgat téged túlságosan. A Suzuki egyszerűen elragadó, amikor a terep kavicsossá válik. Amikor elfogy az aszfalt. És egyszerűen szeretem, ahogy a lábaimmal érzem. Boldog vagyok a Hondával, még így is. Azt hiszem, talán egy kicsit kevésbé teljesít, mint a Suzuki, de még mindig elég jó, és még mindig meg tudod csinálni, és nem érzed úgy, hogy tönkreteszed, érted, mire gondolok? Igen, ez igaz, igen, ez egy jó érv, mert néha egy országúti motorral is le tudsz menni, nem igaz, és meg tudod csinálni, bármit meg tudsz csinálni, de tönkre fogod tenni, nem igaz? Ó, most már kezd elszabadulni, megint kavics üzemmód! Weeee haaaaaaaa! hahaha ahhhaha ahhh, ez jó móka, azt hiszem, hogy összességében jobban szeretem a Honda motorját. És neked? Igen, azt hiszem, egy kicsit közvetlenebbnek érzem a gázpedálon, határozottan egy kicsit zordabb, és igen, azt hiszem, tudod, hogy ez papíron így van-e vagy sem, nem tudok.

A váltója tökéletes, és a kuplungja könnyű, és a gáza könnyű, de szó szerint egy pillanat alatt ott van, tudod, ami nagyszerű. És ezt imádom benne. De ha már itt vagyunk, mindkettőnknek szüksége van rá, hogy megpróbálja. Szerintem mindkét motor elég könnyen kezelhető, bár azt hiszem, a Suzuki egy kicsit könnyebb és kicsit jobban szeretem az üléspozícióját. Szerintem a Honda hosszabb utakon lenne jobb, mert az üléspozíció kissé egyenes, de mindkét motor nagyon jól teljesít, és nagyon élvezetes mindkettőn utazni.

A Honda Hornet egyik kritikája a gázreakció volt, melyet nyersnek és közvetlennek ítéltek, azonban, az említett motornál a plusz súly miatt ez az érzet már nem annyira erőteljes. A nagyobb tömeg okozta tompításnak köszönhetően a Hornetnél érzett éles gázadás itt inkább kellemesen lendületes érzést hagy maga után. Természetesen a motornak is tesztelnünk kell az úton, a szélvédelem és más tényezők vizsgálatával. Az említett Honda motor opcionálisan nagyobb szélterelővel is rendelhető, azonban a jelenlegi kisebb változat is megfelelően teljesít a versenyzők számára.

A Honda-t Greg „buborékos nyugalomnak” nevezte, hiszen alig érzékelhető a levegő a lábaknál, csak azok külső felén, de ez nem okoz kényelmetlenséget. A motor könnyedén cirkál a legnagyobb fokozatban 4000 fordulat/perc-nél, 65 mérföld/óra sebességnél. A váltó is pontosan teljesíti feladatát, bár a tempomat hiányzik róla, ami nem választható opció sem. A Suzuki-nak nagyobb, 20 literes tankja van, míg a Honda csak 17 literessel rendelkezik.

Meglepő, milyen gyorsan tudunk haladni a Suzukival, csak meg kell bíznunk a gumikban, hiszen nincs visszajelzés az útról. Az aszfaltról érkező visszajelzés hiánya ellenére a gumik megbízhatóan teljesítik a feladatukat, és a fékek is adekvát teljesítményt nyújtanak. A Suzuki fékeit korábban már kritizáltuk, de ezen a modellen teljes mértékben megállják a helyüket, megfelelően harapnak is.

A Honda műszerfala is szemet gyönyörködtető, de a Suzukié sem rosszabb. A TFT kijelző analóg megjelenésű, ami nagyon jól látható. A gyártók gyakran túlmodernebbé próbálják tenni ezeket a kijelzőket, de szerintem a legfontosabb az, hogy világos, egyszerű és jól olvasható legyen. Meg kell jegyeznem, hogy a motor kényelmesen kezeli az úthibákat is, nem kell feltétlenül kerülnünk a kátyúkat, mert egyszerűen csak átgurul rajtuk. A motor kényelmétől szinte boldogságot érez az ember. Ahogy öregszünk, egyre inkább élvezzük ezeket a kalandos motoros kalandokat. Végül elvégeztünk egy roll on tesztet is, ahol a Suzuki nyert. A közepes tartományban a Suzuki nagyobb lökettérfogatú, és ez érződik is a vezetésnél. A Honda és a Suzuki közötti különbséget a tömeg is erősíti, mindkettőnek a saját előnyére.

Nos, tehát vélhetően nagy durranás lesz melletted, ezt ki kell állítanunk. Azt hiszem, be vagyok zsongva ettől a párostól, hihetetlenül jók, és szeretném, ha bárki, aki ezt komolyan veszi, ki is próbálná, mert nagyon élvezetes. Mivel ezek a motorok teljesen új alapokon épülnek, az legfrissebb technológiák és gyártási eljárások felhasználásával, amint észreveszed, ezek nem egyszerűen csak felújított motorok, hanem teljesen újak. Úgy vélem, ez teszi őket ennyire kiválóvá, nemde? Azt gondoltam, hogy több időt töltöttem a Suzukival, és azt hittem, hogy ez lesz a nyerő, de a Transalp ma este igazán meglepett. Valóban nem, hiszen bár hasonlóságok vannak köztük, mégis más az ízlésük, és a vezetési pozíciók is eltérőek. Szóval, ha ilyen motorra pályázol, mindenképpen ki kell próbálnod mindkettőt. Nem gondolom, hogy az egyik jobb vagy rosszabb lenne, mint a másik, csak nagyon örülök, hogy a vezetési pozíciók különbözőek, mert ez adja meg a vásárlási lehetőséget, hogy melyik a kedvenced.

Ha a motorozást főként ingázásként használod, a Honda szerintem jobb választás lehet, mert keskenyebb, és könnyebb navigálni vele. De ha inkább a terepmotorozást kedveled, a Suzuki a tökéletes választás. Tehát nem jobb vagy rosszabb, csak kicsit más, ugye? Pontosan, úgy gondolom, hogy összefoglaltad.

A Suzuki valamivel több, amúgy itt a hegyen vagyunk. Ezek a motorok nem igazán a hegyekben történő motorozásra vannak tervezve, csak megmutatom, hogy ezt is lehet tenni velük, és mennyire jól kezelhetők, milyen jól kiegyensúlyozottak, nemde? Még a 21-es motorral is könnyedén megy itt, nem tartasz lépést a sport motorokkal, bár, talán mégis, talán mégis! Nagyon élvezetes, és úgy gondolom, hogy ezek a motorok a valós világban hangzanak legjobban, amikor kezdesz beszélni 80 lóerőről vagy valami hasonlóról, nemde?

A valós világban felejtsd el a specifikációkat, tökéletesen működnek. Nagyszerű teljesítményt nyújtanak ott, ahol akarod, és nagyon vonzóak, tehát igen, nagyon, nagyon jók, nagyon lenyűgözők, biztosan megérik a pénzüket. Oké, menjünk, próbáljuk ki első fokozatban, ez egy nagy, nehéz kalandmotor, mi fog történni, melyik üzemmódban vagy, sportban vagy, én az ace-ban vagyok, ugyanolyan üzemmódokban vagyunk. Szerintem te indítsd a számlálást. Három, kettő, egy, rajta! Meglepően közel van.

A Suzuki először felpörög, aztán a Transalp-val felső tartománybeli teljesítménye elkezd húzni. Itt határozottan több erő van a középső tartományban, az biztos, váltogassunk motorokat, álljunk meg itt és cseréljünk, csináljuk újra a honda sebességváltóját, őszintén szólva a semleges fokozat megtalálása, ez egy váltó leckéje, ez egy váltó leckéje, ezt mondom neked, ez prémium, szó szerint, szójátékok nélkül három, kettő, egy, rajta! A Honda nyeri! Meglepő, nagyon meglepő! Teszteljünk még egyszer, mi volt az, 4. fokozat 35. Ismételjük meg a grunt tesztet más motorokkal. Te számolsz. 3, 2, 1, gyerünk! Igen, a Suzuki határozottan jobban nyomja a középső tartományban, aztán a Honda 8 gramm körül kezd igazán húzni.

A fékek is erősebbek a Hondán, úgy tűnik, egy kicsit élesebbek a Hondán, egy kicsit jobban harap, és a felfüggesztés is kevésbé merül, mert a felfüggesztés egy kicsit jobban az útra koncentrál, nemde? Tehát az úttartás valószínűleg egy kicsit jobb. Az isten szerelmére, a kormányzás elképesztő, teljesen elképesztő. Tehát tudod, mit kell eldöntenünk, ki kell választanunk, melyiket választjuk. Matt, baleset. Nem, itt nincs szag. Nincs itt szag, biztos úr. Nincs itt szag. Nincs itt szag. Mindkettő fantasztikus, nagyon, nagyon jó. Azt mondtuk, hogy a Suzuki egy kicsit inkább terepjáró. A Transalp inkább a közútra koncentrál. Mindkettő fantasztikus. A Transalp nagyobb teljesítményű.

Én is ezt használnám, igen, és a fékek is jobbak. A felfüggesztés, tudod, a motoron van, ha egész nap motorozol, ez is döntő lehet, szóval a Transalpban jobban megérzett a technika, tudod, az infotainment rendszer jobb, és a fékek, a felfüggesztés, a motor, szerintem ez a szempontok szerint, a Honda egyértelműen győzött. De ugyanakkor a Suzuki is egy kicsit olcsóbb. Ha most az ár / érték arányról beszélünk, hát, a Suzuki valószínűleg ott is győz. Szóval ha ilyen szempontból nézzük, a Suzuki a legjobb vétel, de ha a szempontok szerint nézzük, a Honda a legjobb.

Tudod, igazából mindkét motor nagyon jó, mindkettő teljesítménye kiváló, mindkettő nagyon jól kezelhető, nagyon jó fékekkel rendelkeznek, mindkettőnek jó a felfüggesztése, mindkettő jól néz ki, mindkettő nagyon jól felszerelt, szóval igazán arról van szó, hogy melyik stílus jobban illik hozzád.

Mint mindig, a legjobb, ha mindkét motort kipróbálod, és megnézed, melyik a legjobb számodra. De nem tudom, hogy te mit gondolsz, de én azt mondom, hogy mindkettő nagyon jó motor, és szerintem mindkettő megér egy próbát.

Ehhez képest a Suzuki inkább terepre összpontosít, szélesebb kormányával és kellemes üléspozíciójával. A Suzuki ülései is kissé jobbak. Ez nem azt jelenti, hogy a Honda hiányosságai lennének, csak a Suzuki kiemelkedő kényelmet nyújt. Ha választanom kellene a kettő közül… Melyiket válasszam, kérdezhetnéd? Őszintén szólva, még számomra is meglepő módon a Honda mellett döntenék. Figyelembe véve a személyes igényeimet és azt a fajta motorozást, amit leginkább végzek, ami az országúti motorozás, a Honda kezelhetősége kiváló. Ez egy kiváló motor, amely potenciált mutat, és én őszintén élvezem. A Honda műanyag felületei és általános esztétikája is kissé jobbnak tűnik számomra. Lehet, hogy jobban örülnék egy másik színnek, de ettől eltekintve a Hondát választanám.

Az alternatív nézet is érdekes. Bármilyen kiszámíthatóan hangzik is, a másik választás a Suzuki lenne. A terepjáró képességei vonzanak, különösen azok után, hogy megtapasztaltam a kavicsos utak izgalmát. Élvezet vezetni, és eléggé könnyednek érzem, így könnyű választás. A kettő között nincs óriási különbség az útviszonyok között, de a Suzuki terepjáró képességei tagadhatatlanok. Ha ez a fő szempont, akkor a Suzuki egyértelműen fölényben van. Annak ellenére, hogy én személy szerint a Hondát részesítem előnyben, egyértelmű, hogy a Suzuki méltó ellenfél. Még teljesen állítható felfüggesztéssel is büszkélkedhet, ami a Hondából hiányzik. És az ára? Még a kiegészítő funkciókkal együtt is a Honda potenciálisan olcsóbb, bár az árkülönbség nem elég jelentős ahhoz, hogy döntő tényező legyen.

Végeredményben ez nem feltétlenül könnyíti meg a vásárló számára a választást, de a tapasztalataink alapján adtunk néhány betekintést. Neked kell eldöntened, hogy mik az igényeid, és mindenképpen próbáld ki mindkettőt – kivételes motorkerékpárokról van szó. Reméljük, hasznos volt ez az összehasonlítás. Rendszeresen készítünk ilyen jellegű összehasonlító videókat, többek között a Street Triple és a 890 Duke, az új Diavel és a Rocket 3, valamint a régi V-Strom és az Africa Twin összehasonlítását. Legközelebb az Africa Twin és az új V-Strom 1050 DE összehasonlítását fontolgatjuk, most, hogy hasonló első kerékmérettel rendelkeznek, és talán terepre is vihetők. Ha érdekel, ne felejts el feliratkozni. Találkozunk a következő videóban. Egészségetekre mindenkinek! Egyelőre viszlát!