A Horner szindróma egy neurológiai állapot, amely a kutyák és macskák szemészeti változásait okozza. E jelenség, bár sok gazdi számára lehet ismeretlen, hosszú történelemmel rendelkezik a tudományban. De honnan ered ez a nevű szindróma és miért fontos, hogy a kisállat-tulajdonosok megismerjék?

A Horner szindróma történelmi háttere

A Horner szindróma neve nem véletlenül hangzik ismerősen azoknak, akik már foglalkoztak az állatorvostudománnyal vagy a neurológiával. A betegség elnevezése két híres orvosi szakember után kapta a nevét. Nézzük meg röviden a történetét!

Francois Pourfour du Petit és a 1700-as évek említései

Francois Pourfour du Petit, a francia anatómus és szemész, az elsők között volt, aki felismerte és leírta ezt az állapotot az 1700-as években. Du Petit munkássága a neurológiai és szemészeti rendellenességekkel foglalkozott, és rámutatott, hogy a Horner szindrómához hasonló tüneteket mutató állapotok milyen hatással lehetnek az állatokra és az emberekre egyaránt. Az ő munkájának köszönhetően a modern orvostudomány elindulhatott a szindróma mélyebb megértése felé.

Claude Bernard és Johann Friedrich Horner leírásai

A 19. század második felében Claude Bernard, a francia fiziológus, tovább vizsgálta ezt az állapotot, és részletesen leírta annak neurofiziológiai hátterét. Azonban a Horner szindróma nevét végül Johann Friedrich Horner, a svájci szemész után kapta, aki 1869-ben részletesen dokumentálta a tüneteket és annak klinikai következményeit. Horner rámutatott, hogy a szindróma a szimpatikus beidegzés kieséséből ered, ami különböző okokra vezethető vissza, beleértve a sérüléseket és az idegrendszeri rendellenességeket.

A Horner szindróma történelmi háttere nem csak az állatorvostudományban fontos, hanem segít a kutya és macska gazdiknak is megérteni, hogy az állatok ezen állapota mennyire mélyen gyökerezik a tudományban. A kutya és macska gazdiknak érdemes tudomást szerezniük erről az állapotról, hogy jobban megértsék kedvencük egészségi állapotát és annak lehetséges következményeit.

Horner szindróma kutya esetében
Horner szindróma kutya esetében

A Horner szindróma legfontosabb tünetei kutyákban és macskákban

Amikor egy állatnál a Horner szindrómát diagnosztizálják, néhány jól látható tünet azonnal feltűnhet a gazdiknak. Ezek a tünetek a szem szimpatikus beidegzésének kiesése miatt alakulnak ki, és kifejezetten a szem és annak környékén figyelhetőek meg. Bemutatjuk azokat a kulcsfontosságú tüneteket, amelyek kutyákban és macskákban a Horner szindróma jeleként jelentkeznek.

Felső szemhéj lógás (ptosis)

Az egyik legfeltűnőbb és legkönnyebben észrevehető tünet a felső szemhéj lógása, más néven ptosis. Ebben az állapotban az állat felső szemhéja abnormálisan lecsúszik, ami a szemet részben vagy teljesen takarhatja. Ez nem csak esztétikai problémát okoz, hanem korlátozhatja az állat látóterét is. A ptosis általában az érintett oldalon látható, és az állatok gyakran próbálják kompenzálni a fej vagy a szem mozgatásával.

Harmadik szemhéj előesés

A harmadik szemhéj, vagy más néven nictitating membrán, egy védőhártya, amely az állat szeme alatt található. Ezt a harmadik szemhéjat normál esetben nem szabadna látni, de a Horner szindrómában szenvedő állatoknál ez előesik és láthatóvá válik. Ez a tünet nemcsak kellemetlen az állat számára, hanem irritációt és gyulladást is okozhat, ha nem kezelik megfelelően.

Beesett szemgolyó (enophthalmus)

Egy másik jellegzetes tünet az enophthalmus, ami a szemgolyó beesett megjelenését jelenti. A Horner szindrómában szenvedő kutyák és macskák esetében a szemgolyó abnormálisan mélyen fekszik a szemgödörben. Ez a tünet az állat szemének fokozott vagy csökkent tónusával kapcsolatos és esztétikai problémákat okozhat, valamint befolyásolhatja az állat látását és komfortérzetét.

Szűk pupilla (miosis)

A miosis, vagy szűkült pupilla, egy olyan állapot, amikor az állat pupillája szűkebb, mint normál esetben. A szűk pupilla csökkent fénybejutást eredményez az állat szemébe, ami befolyásolhatja a látást különösen rossz fényviszonyok között. A miosis gyakran társul a többi Horner szindrómás tünettel és egyértelmű jele lehet annak, hogy az állatnál a szem szimpatikus beidegzési zavara áll fenn.

Összefoglalva, a Horner szindróma tünetei a szem és annak környezetében jelennek meg, és az állatok látását és komfortérzetét egyaránt befolyásolják. Ha bármelyik tünetet észleli kedvencénél, keresse fel állatorvosát a lehető leggyorsabban a pontos diagnózis és a megfelelő kezelési lehetőségek érdekében.

Horner szindróma cica szem esetében
Horner szindróma cica szem esetében

Anatómiai és élettani háttér: A vegetatív idegrendszer

A vegetatív idegrendszer – más néven az autonóm vagy az involuntáris idegrendszer – kulcsfontosságú az állatok és az emberek életében, mivel számos létfontosságú funkciót szabályoz a testben. A következő részben megismerhetjük, hogy miért olyan fontos ez a rendszer és milyen részekre oszlik.

Mi a vegetatív idegrendszer és miért fontos?

A vegetatív idegrendszer az idegrendszernek az a része, amely az involuntáris és az alapvető funkciókat szabályozza, mint például a szívverés, az emésztés vagy a légzés. Mivel ezek a funkciók automatikusak és nem igényelnek tudatos gondolkodást vagy döntést, ezért nevezzük őket involuntárisnak.

A vegetatív idegrendszer képes arra, hogy válaszoljon a belső és külső változásokra, és képes szabályozni a belső egyensúlyt vagy a homeosztázist. Ennek az autoregulációnak köszönhetően a szervezet képes alkalmazkodni a változó körülményekhez és fenntartani a belső stabilitást, ami létfontosságú az egészséghez és a túléléshez.

A szimpatikus és paraszimpatikus folyamatok szerepe és hatásuk

A vegetatív idegrendszer két fő részre oszlik: a szimpatikus és a paraszimpatikus rendszerre. Mindkét rendszernek megvan a maga szerepe és hatása a szervezeten belül, és általában ellentétes hatásokat fejtenek ki.

 1. Szimpatikus rendszer: Ez az idegrendszeri rész felelős a „harcolj vagy fuss” válaszért. Amikor egy állat vagy ember veszélyben érzi magát, a szimpatikus rendszer aktiválódik, és számos változást indít el a szervezetben. Ilyen például a pulzus és a vérnyomás növekedése, a pupillák tágulása, az izmokba irányuló véráram növekedése, valamint az adrenalinszint emelkedése. Ezek a válaszok azért jelennek meg, hogy a szervezet a lehető legjobban reagálhasson a fenyegető helyzetre.
 2. Paraszimpatikus rendszer: Ez a rendszer ellentétesen működik a szimpatikussal, és a „pihenj és emészd meg” válaszért felelős. Amikor a veszély elmúlt vagy a stressz alábbhagy, a paraszimpatikus rendszer aktiválódik, hogy visszaállítsa a test normál állapotát. Ez magában foglalja a pulzus és a vérnyomás csökkentését, a gyomor-bél rendszer aktivitásának növelését és a test általános relaxációját.

Összességében a vegetatív idegrendszer létfontosságú a szervezet normál működéséhez. A szimpatikus és paraszimpatikus rendszerek egyensúlyának fenntartása elengedhetetlen az egészség és a jólét szempontjából. A Horner szindróma egyik jellegzetessége az érintett oldalon a szimpatikus beidegzés hiánya vagy zavara, ami a fent említett tünetekhez vezethet állatokban.

A szem vegetatív beidegzése: Hogyan befolyásolják az idegek a szemet?

A szem, mint a látásért felelős kulcsfontosságú szerv, szoros kapcsolatban áll az idegrendszerrel. A vegetatív idegrendszer – különösen a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszerek – befolyásolja a szem működését és fiziológiáját. A következőkben részletesen megvizsgáljuk, hogyan működnek ezek az idegi utak és milyen hatásokat gyakorolnak a szemre.

A szimpatikus ideg útvonala és hatása a szemre

A szimpatikus idegrendszer útvonala a szemben a következőképpen működik:

Indul a gerincvelő mellkasi és nyaki szegmenséből, majd halad a szimpatikus láncban lévő ganglionok felé.

Innen az idegsejtek a carotis interna artérián keresztül jutnak az agyba, majd az orbitába (szemgödörbe).

Az orbitában az idegsejtek elágaznak és a Müller izmot (egy simaizom, ami a szem felső szemhéjához kapcsolódik) és az íriszben lévő simaizomrostokhoz kapcsolódnak.

Hatásai:

 • Pupillatágítás (mydriasis): A szimpatikus beidegzés stimulálja az írisz dilatátor izmát, ami a pupilla tágulását okozza.
 • Felső szemhéj emelkedése: A Müller izom stimulációjával a szimpatikus idegek emelik a felső szemhéjat, biztosítva a széles látómezőt.
 • Szemgolyó előretolása (exophthalmus): Ebben a kontextusban ritka, de a szimpatikus stimuláció fokozza a szem körüli vérellátást, ami néha enyhe exophthalmust okozhat.

A paraszimpatikus ideg útvonala és hatása

A paraszimpatikus idegrendszer útvonala a szemben a következőképpen alakul:

A nucleus Edinger-Westphal-ból (az agytörzsben található) az oculomotorius idegen (III. agyideg) keresztül jut az orbitába.

Az orbitában az idegrostok kapcsolódnak a ganglion ciliare-hoz, ahonnan további rostok az íriszben és a szemlencse szűz simaizmához futnak.

Hatásai:

 • Pupillaszűkítés (miosis): A paraszimpatikus rostok stimulálják az írisz sphincter izmát, ami a pupilla szűkülését eredményezi.
 • A szemlencse görbületének növekedése (akkomodáció): A paraszimpatikus idegrostok stimulálják a szemlencse simaizmait, ami lehetővé teszi a lencse görbületének növekedését és a közeli tárgyakra való fókuszálást.

Ezen idegi útvonalak zavara vagy sérülése a Horner szindrómában megfigyelhető tüneteket okozhatja, mivel a szem simaizmainak működése közvetlenül függ ezektől az idegi utaktól.

Horner szindrómás vizsla
Horner szindrómás vizsla

A Horner-szindróma diagnosztikája és oka kutyákban és macskákban

A Horner-szindróma, mint neurológiai rendellenesség, specifikus tünetekkel jár, melyek a szem környékén jelentkeznek. Ezek a tünetek önmagukban nem elegendőek az állapot egyértelmű diagnosztizálásához, így a szakértő állatorvosok több vizsgálati módszert is alkalmaznak a pontos diagnózis felállításához.

A farmakológiai lokalizáció és a fenilefrin szemcsepp szerepe

Amikor egy állatnál a Horner-szindrómára jellemző tüneteket észlelünk, az egyik első lépés a farmakológiai lokalizáció. Ez egy speciális módszer, amely segít azonosítani a károsodott ideg szakaszának helyét. Ennek a lényege, hogy bizonyos szemcseppeket, mint például a fenilefrint, alkalmazva megfigyelhető, hogyan reagál az állat szeme. A fenilefrin szemcsepp alkalmazásával ideiglenesen „semlegesíthetők” a szindróma tünetei. Ha a csepp alkalmazása után a tünetek gyorsan megszűnnek, az bizonyos információkat adhat a károsodás pontos helyéről az idegpályán.

A további vizsgálatok fontossága: fizikális vizsgálat, röntgen, CT, MR

A farmakológiai lokalizáció után a pontos diagnózishoz további kiegészítő vizsgálatokra van szükség. Egy alapos fizikális vizsgálat során az állatorvos keresi az esetleges sérüléseket, gyulladásokat vagy daganatokat, különös tekintettel az esetleges fül-, nyak- és mellkasi elváltozásokra, valamint az idegrendszeri tünetekre. Röntgenvizsgálattal belső elváltozásokat, például csonttöréseket vagy daganatokat lehet kimutatni. Míg a CT (komputertomográfia) és az MR (mágneses rezonancia) képalkotó vizsgálatokkal részletesebb képet kaphatunk az állat belső szerkezetéről, idegrendszeréről és esetleges elváltozásairól.

Gyakori fajták, ahol a Horner szindróma előfordul

Néhány kutyafajtánál gyakoribb a Horner-szindróma kialakulása. Ilyenek például a golden retrieverek, labrador retrieverek, colliek, sheltiek, weimari vizslák és doberman pincher fajták. Bár a pontos oka ennek még mindig kutatás alatt áll, fontos, hogy a gazdik tisztában legyenek ezzel a kockázattal, és figyeljenek a tünetekre, különösen, ha ilyen fajtájú kutyájuk van.

Az idiopatikus Horner-szindróma

Sok esetben a Horner-szindróma oka nem ismert, azaz idiopatikus. Kutyáknál az esetek körülbelül 50%-ában, míg macskáknál körülbelül 40%-ában fordul elő idiopatikus Horner-szindróma. Ilyen esetekben az állatorvosoknak alapos vizsgálatokat kell végezniük annak érdekében, hogy kizárják az egyéb lehetséges okokat. A jó hír az, hogy az idiopatikus Horner-szindróma esetek nagy része idővel magától meggyógyul, általában néhány hónapon belül.

A Horner-szindróma kezelése

A Horner-szindróma kezelése több tényezőtől is függ, köztük a kiváltó októl, az állat általános egészségi állapotától és az érintett idegek helyzetétől. Míg a tüneti kezelés azonnali enyhülést hozhat az állatnak, az alapvető kiváltó okok kezelése nélkül a probléma visszatérhet vagy súlyosbodhat.

A tüneti kezelés: műkönny és más szemcseppek

A tüneti kezelés célja, hogy enyhítse az állat tüneteit és kényelmetlenségét. Az érintett szem gyakran szárazságra hajlamos, mivel a szimpatikus idegrendszer befolyásolja a könnytermelést is. Ebben az esetben a műkönny és más hidratáló szemcseppek segíthetnek a szem nedvesítésében és a kényelmetlenség csökkentésében illetve a cikkben már említettük a fenilefrin szemcseppet is. Ezenkívül, ha az állatnak szűk pupillája (miosis) van, bizonyos szemcseppek, például atropin, alkalmazhatók a pupilla tágítására, ami segít a látás javításában és a fényérzékenység csökkentésében.

A kiváltó okok fontossága és a szükséges kezelés

Az állat teljes gyógyulásának kulcsa a Horner-szindróma mögött álló alapvető ok meghatározása és kezelése. Ha a szindrómát egy daganat, sérülés, fertőzés vagy egyéb betegség váltja ki, a kezelésnek erre kell összpontosítania.

 • Daganatok: Ha a Horner-szindrómát egy daganat váltja ki, annak eltávolítása, sugárzás vagy kemoterápia lehet szükséges a betegség kontrollálása érdekében.
 • Sérülések: Az idegsérülések esetén lehet, hogy sebészeti beavatkozásra vagy fizioterápiára van szükség az ideg regenerálódásának elősegítése érdekében.
 • Fertőzések: Ha a szindrómát egy fertőzés okozza, antibiotikumokra vagy egyéb gyógyszerekre lehet szükség a kórokozó elpusztításához.
 • Más betegségek: Ha a Horner-szindróma oka egy másik betegség, például cukorbetegség vagy magas vérnyomás, ezen állapotok kezelése is elengedhetetlen a tünetek enyhítéséhez és a további károsodások megelőzéséhez.

Más betegségek – például középfül és belsőfül gyulladás

A középfüli és belsőfüli gyulladások közül a leggyakoribb diagnózis a középfül és belsőfül gyulladása. Bár minden fajtát érinthet, egy tanulmányban a legtöbbet érintett fajták a francia bulldogok, a kavalír King Charles spánielek, a cocker spánielek és a nyugati-felföldi fehér terrierek voltak. A diagnózis alapja a fülvizsgálat, a képalkotás (CT vagy MRI a javasolt) és a középfülön keresztül történő mintavétel. Fontos megjegyezni, hogy egy épen maradt dobhártya nem zárja ki a betegséget; a fertőzés leggyakrabban a külsőfül gyulladásából ered, mikroorganizmusok vérrel történő terjedése miatt, vagy mikroorganizmusok a garatból a hallócsövön keresztül történő terjedése miatt alakul ki.

A középfül és belsőfül gyulladásának egy nagyon gyakori tünete az egyidejű VII-es koponyaideg működési zavar és/vagy Horner-szindróma, mivel ezek az útvonalak a középfülön haladnak keresztül. A kezelés antibiotikum terápia, ideális esetben a kultúra és az érzékenység alapján, valamint támogató ellátás. Az egyik ritka, de súlyos szövődménye a betegségnek az agytörzsi fertőzés, ami a középfülből az agyba terjedő baktériumok miatt alakul ki. Ennek a komplikációnak a korai felismerése és gyors kezelése jó prognózissal bír a gyógyulásra nézve.

Fontos megjegyezni, hogy minden kezelési tervet az állatorvosnak az egyedi esetre szabva kell kialakítania, figyelembe véve az állat specifikus szükségleteit és állapotát.

Figyelem! Ha úgy érzi, hogy kedvence a Horner-szindróma tüneteit mutatja, vagy bármilyen gyanús szemészeti jelenséget észlel nála, ne késlekedjen! A Lőrinci Állatorvosi Rendelőben kiváló szakorvosokkal rendelkező Szemészeti szakrendelés áll rendelkezésére, hogy segítsenek a kutyáján, cicáján. Bizalommal forduljon hozzánk, és gondoskodjunk együtt kedvence egészségéről!