A babák alvása egyik legfontosabb tényező a baba egészséges fejlődésében és a szülők jó közérzetében. Az alvás segíti a baba idegrendszerének, immunrendszerének és hormonháztartásának kiegyensúlyozott működését, valamint a növekedését és a tanulását. Az alvás hiánya pedig negatívan befolyásolhatja a baba hangulatát, viselkedését, étvágyát és ellenálló képességét. Ezért fontos, hogy a friss szülők tisztában legyenek a babák alvási szokásaival, igényeivel és problémáival, valamint azokkal a módszerekkel, amelyekkel segíthetik a baba nyugodt és pihentető alvását.

Az egyik ilyen módszer az esszenciális illóolajok használata, amelyek természetes és gyengéd módon hatnak a baba testére és lelkére. Az esszenciális illóolajok olyan növényi kivonatok, amelyek az adott növény illatát, ízét és gyógyhatását hordozzák magukban. Az illóolajokat különböző módon lehet alkalmazni a babák alvásának javítására, például diffúzorral, masszázzsal, fürdővízzel, párnahuzattal vagy plüssállattal. Az illóolajok segíthetnek a baba elalvásának megkönnyítésében, az alvás minőségének javításában, az alvási problémák megelőzésében vagy kezelésében, valamint a baba és a szülő közötti kötődés erősítésében.

Azonban nem mindegy, hogy milyen illóolajokat és hogyan használunk a babák alvásához. Az illóolajok nagyon koncentrált anyagok, amelyek túladagolása vagy helytelen használata károsíthatja a baba érzékeny bőrét, légutait vagy szerveit. Ezért fontos, hogy betartsuk az esszenciális illóolajok használatának előnyeit és szabályait, amelyeket ebben a cikkben részletesen bemutatunk. A cikk célja, hogy segítséget nyújtson azoknak a friss szülőknek, akiknek kicsi gyereke van, maximum 2 éves, és szeretnék természetes módon javítani a babák alvását. A cikkben olyan illóolajokat javaslunk, amelyek biztonságosak és hatékonyak a babák alvásához, valamint megmutatjuk, hogyan kell őket helyesen alkalmazni. A cikkben szereplő információk és tanácsok nem helyettesítik az orvosi véleményt, ezért ha kétségei vagy kérdései vannak, forduljon gyermekorvosához.

Az illóolajokról …

Az illóolajok használata a babák alvásának javítására egy természetes és gyengéd módszer, amely segíthet a baba elalvásának megkönnyítésében, az alvás minőségének javításában, az alvási problémák megelőzésében vagy kezelésében, valamint a baba és a szülő közötti kötődés erősítésében. Azonban nem mindegy, hogy milyen illóolajokat és hogyan használunk a babák alvásához. Az illóolajok nagyon koncentrált anyagok, amelyek túladagolása vagy helytelen használata károsíthatja a baba érzékeny bőrét, légutait vagy szerveit. Ezért fontos, hogy betartsuk az esszenciális illóolajok használatának előnyeit és szabályait, amelyeket ebben az alfejezetben részletesen bemutatunk.

Az alábbi illóolajok támogatják a nyugodt alvást

A babák alvásához javasolt illóolajok közül a legnépszerűbbek a következők:

doTERRA levendula

Levendula (Lavandula angustifolia): A levendula illóolaj a legismertebb és leggyakrabban használt illóolaj a babák alvásához. A levendula nyugtató, görcsoldó, fertőtlenítő és immunerősítő hatású, segítve a baba ellazulását, feszültségének oldását, légúti panaszainak enyhítését és fertőzések elleni védelmét. A levendula illóolajat diffúzorral, masszázzsal vagy párnahuzattal lehet alkalmazni a baba alvásához. A diffúzorba 1-2 csepp illóolajat kell tenni, és legalább 30 perccel a lefekvés előtt bekapcsolni. A masszázs esetén 1 csepp illóolajat kell keverni 10 ml hordozóolajjal (pl. mandulaolaj), és finoman bemasszírozni a baba bőrébe, különösen a lábfejére, a mellkasára és a hátra. A párnahuzatra 1-2 csepp illóolajat lehet csepegtetni, és a baba feje alá helyezni. A levendula illóolajat 3 hónapos kortól lehet használni a babákon.

doTERRA kamilla

Kamilla (Chamaemelum nobile vagy Matricaria chamomilla): A kamilla illóolaj szintén nyugtató, görcsoldó, fertőtlenítő és immunerősítő hatású, hasonlóan a levendulához. A kamilla segít a baba elalvásában, különösen ha hasfájós, fogzós vagy feszült. A kamilla illóolajat diffúzorral, masszázzsal vagy fürdővízzel lehet alkalmazni a baba alvásához. A diffúzorba 1-2 csepp illóolajat kell tenni, és legalább 30 perccel a lefekvés előtt bekapcsolni. A masszázs esetén 1 csepp illóolajat kell keverni 10 ml hordozóolajjal, és finoman bemasszírozni a baba bőrébe, különösen a hasára, a mellkasára és a hátra. A fürdővízhez 1-2 csepp illóolajat kell adni, és a baba fürdését a lefekvés előtti 30 percre időzíteni. A kamilla illóolajat 3 hónapos kortól lehet használni a babákon.

doTERRA vadnarancs

Narancs (Citrus sinensis): A narancs illóolaj vidám, friss és édes illatú, amely segít a baba hangulatának javításában, a stressz csökkentésében, az alvás előtti játék ösztönzésében és az alvás minőségének javításában. A narancs illóolajat diffúzorral vagy plüssállatra csepegtetve lehet használni a baba alvásához. A diffúzorba 1-2 csepp illóolajat kell tenni, és legalább 30 perccel a lefekvés előtt bekapcsolni. A plüssállatra 1 csepp illóolajat lehet csepegtetni, és a baba mellé fektetni. A narancs illóolajat 6 hónapos kortól lehet használni a babákon.

doTERRA mandarin

 • Mandarin (Citrus reticulata): A mandarin illóolaj hasonlóan hat, mint a narancs illóolaj, de enyhébb és lágyabb illatú. A mandarin segít a baba nyugodt és boldog alvásában, valamint a szülő és a baba közötti kötődés erősítésében. A mandarin illóolajat diffúzorral, masszázzsal vagy plüssállatra csepegtetve lehet használni a baba alvásához. A diffúzorba 1-2 csepp illóolajat kell tenni, és legalább 30 perccel a lefekvés előtt bekapcsolni. A masszázs esetén 1 csepp illóolajat kell keverni 10 ml hordozóolajjal, és finoman bemasszírozni a baba bőrébe, különösen a lábfejére, a mellkasára és a hátra. A plüssállatra 1 csepp illóolajat lehet csepegtetni, és a baba mellé fektetni. A mandarin illóolajat 3 hónapos kortól lehet használni a babákon.

doTERRA szantálfa

 • Szantálfa (Santalum album): A szantálfa illóolaj fás, édes és balsamos illatú, amely segít a baba mély és pihentető alvásában, valamint a légúti rendszerének tisztításában és erősítésében. A szantálfa illóolajat diffúzorral vagy masszázzsal lehet használni a baba alvásához. A diffúzorba 1-2 csepp illóolajat kell tenni, és legalább 30 perccel a lefekvés előtt bekapcsolni. A masszázs esetén 1 csepp illóolajat kell keverni 10 ml hordozóolajjal, és finoman bemasszírozni a baba bőrébe, különösen a mellkasára és a hátra. A szantálfa illóolajat 6 hónapos kortól lehet használni a babákon.

Ezek az illóolajok egyedül vagy keverve is használhatók a babák alvásához, attól függően, hogy milyen hatást szeretnénk elérni. A következő alfejezetben bemutatunk néhány javasolt keveréket, amelyeket kipróbálhatunk a babák alvásának javítására.

Rövidebben összefoglalva az egészet:

Olaj neveLatin neveRövid leírásAlkalmazása
doTERRA levendulaLavandula angustifoliaNyugtató, görcsoldó, fertőtlenítő és immunerősítőDiffúzor: 1-2 csepp, 30 perc a lefekvés előtt // Masszázs: 1 csepp / 10 ml hordozóolaj, a bőrbe masszírozva // Párnahuzat: 1-2 csepp, a baba feje alá helyezve
doTERRA kamillaChamaemelum nobile vagy Matricaria chamomillaNyugtató, görcsoldó, fertőtlenítő és immunerősítőDiffúzor: 1-2 csepp, 30 perc a lefekvés előtt // Masszázs: 1 csepp / 10 ml hordozóolaj, a bőrbe masszírozva // Fürdővíz: 1-2 csepp, a lefekvés előtti 30 percben
doTERRA vadnarancsCitrus sinensisVidám, friss és édes illatú, hangulatjavító, stresszcsökkentő és alvásminőség-javítóDiffúzor: 1-2 csepp, 30 perc a lefekvés előtt // Plüssállat: 1 csepp, a baba mellé fektetve
doTERRA mandarinCitrus reticulataEnyhébb és lágyabb illatú, mint a narancs, nyugodt és boldog alvást segítő, kötődést erősítőDiffúzor: 1-2 csepp, 30 perc a lefekvés előtt // Masszázs: 1 csepp / 10 ml hordozóolaj, a bőrbe masszírozva // Plüssállat: 1 csepp, a baba mellé fektetve
doTERRA szantálfaSantalum albumFás, édes és balsamos illatú, mély és pihentető alvást segítő, légúti rendszert tisztító és erősítőDiffúzor: 1-2 csepp, 30 perc a lefekvés előtt // Masszázs: 1 csepp / 10 ml hordozóolaj, a bőrbe masszírozva

Hogyan kell alkalmazni ezeket az olajokat?

Az illóolajok használatának módja befolyásolja azok hatékonyságát és biztonságosságát. A babák alvásának segítésére többféle módszer létezik, amelyeket ebben az alfejezetben mutatunk be.

 • Diffúzor: A diffúzor egy olyan készülék, amely víz és illóolaj keverékét párologtatja a levegőbe, így teremtve kellemes és gyógyító légkört a baba szobájában. A diffúzor használatának előnye, hogy az illóolajok hatóanyagai belélegezve fejtik ki a legjobb hatásukat, és nem érintkeznek közvetlenül a baba bőrével, így csökkentve az allergia vagy irritáció kockázatát. A diffúzor használatának hátránya, hogy túlzott használat esetén a levegő túl nedves lehet, ami légúti problémákat okozhat.

A diffúzor használatához a következőket kell betartani:

 • Válasszunk olyan diffúzort, amely hideg párologtatást tesz lehetővé, mert a meleg pára ronthatja az illóolajok minőségét és hatását.
  • Töltsük fel a diffúzort tiszta vízzel, és adjunk hozzá 1-2 csepp illóolajat vagy illóolaj-keveréket. Ne használjunk több illóolajat, mert az irritálhatja a baba légutait vagy szemét.
  • Helyezzük a diffúzort a baba ágyától legalább 1-2 méterre (inkább a 2 métert ajánljuk), és ne irányítsuk közvetlenül a baba felé a páraáramot.
  • Kapcsoljuk be a diffúzort legalább 30 perccel a baba lefekvése előtt, és kapcsoljuk ki, amikor a baba elalszik. Ne hagyjuk bekapcsolva egész éjjel a diffúzort, mert az túl sok illóolajat juttathat a levegőbe.
  • Tisztítsuk meg rendszeresen a diffúzort, hogy elkerüljük a baktériumok vagy gombák elszaporodását.
 • Masszázs: A masszázs egy olyan módszer, amely közvetlenül a baba bőrére viszi fel az illóolajokat, hordozóolajjal keverve. A masszázs előnye, hogy segít a baba ellazulásában, a bőrének hidratálásában, a vérkeringésének javításában, és a szülő és a baba közötti kötődés erősítésében. A masszázs hátránya, hogy fokozhatja az allergia vagy irritáció kockázatát, ezért fontos az illóolajok megfelelő hígítása és tesztelése. A masszázs alkalmazásához a következőket kell betartani:
  • Válasszunk olyan hordozóolajat, amely bőrbarát, természetes és jó minőségű, például mandulaolaj, kókuszolaj vagy jojobaolaj.
  • Keverjünk össze 1 csepp illóolajat 10 ml hordozóolajjal, és tegyünk egy kis mennyiséget a baba alkarjára. Várjunk 24 órát, és figyeljük meg, hogy van-e bármilyen bőrreakció. Ha nincs, akkor használhatjuk a keveréket a masszázsra. Ha van, akkor ne használjuk, és válasszunk másik illóolajat vagy hordozóolajat.
  • Masszírozzuk a baba bőrét finoman, körkörös mozdulatokkal, különösen a lábfejét, a mellkasát és a hátát. Ne masszírozzuk a baba arcát, fejét, nyakát vagy nemi szervét. Ne nyomjuk túl erősen a baba bőrét, és ne húzzuk vagy csípjük.
  • Masszírozzuk a baba bőrét a lefekvés előtti 30 percben, és utána öltöztessük fel melegen. Ne fürdessük meg a babát az olajos masszázs után.

Amire figyelned kell az illóolajok használata során:

Az illóolajok használatakor nemcsak az előnyökre, hanem a lehetséges kockázatokra is figyelni kell. A babák bőre és légzése érzékenyebb, mint a felnőtteké, ezért fontos az illóolajok megfelelő adagolása, minősége, tárolása és kiválasztása. Ebben az alfejezetben a következő szempontokat vesszük sorra:

Adagolás: Az illóolajok nagyon koncentráltak, ezért csak csekély mennyiségben szabad használni őket. A babák esetében az ajánlott adagolás 1 csepp illóolaj 10 ml hordozóolajban, vagy 1-2 csepp illóolaj egy diffúzorban. Ne lépjük túl ezeket az adagokat, mert az túl erős lehet a baba számára, és fejfájást, hányingert, légszomjat vagy allergiás reakciót válthat ki. Ha többféle illóolajat használunk egyszerre, akkor csökkentsük az egyes olajok mennyiségét, hogy ne haladjuk meg az összes csepp számát.

Allergia: Az illóolajok okozhatnak bőr- vagy légúti allergiát, ezért fontos, hogy teszteljük őket, mielőtt használnánk őket. A bőrallergia teszteléséhez tegyünk egy kis mennyiségű hígított illóolajat a baba alkarjára, és várjunk 24 órát. Ha nincs bőrpír, viszketés, duzzanat vagy kiütés, akkor használhatjuk az illóolajat. Ha van, akkor ne használjuk, és válasszunk másik illóolajat vagy hordozóolajat. A légúti allergia teszteléséhez tegyünk egy csepp illóolajat egy zsebkendőre, és tartsuk a baba orra közelébe. Ha a baba tüsszent, köhög, nyugtalan vagy sír, akkor ne használjuk az illóolajat. Ha nincs ilyen reakció, akkor használhatjuk, de csak kis mennyiségben és rövid ideig.

Minőség: Az illóolajok minősége nagyban befolyásolja azok hatását és biztonságosságát. Válasszunk olyan illóolajokat, amelyek 100%-ban természetesek, tiszták, vegyszermentesek és jó minőségűek. Kerüljük az olyan illóolajokat, amelyek szintetikus, hígított, lejárt vagy szennyezett olajokat tartalmaznak, mert ezek veszélyesek lehetnek a baba egészségére. Olvassuk el az illóolajok címkéjét, és válasszuk a megbízható márkákat és forrásokat.

Tárolás: Az illóolajokat hűvös, sötét és száraz helyen kell tárolni, szorosan lezárt üvegben. Ne tegyük őket napfénynek, hőnek vagy nedvességnek kitett helyre, mert ezek ronthatják az illóolajok minőségét és hatását. Tartsuk távol az illóolajokat a gyerekektől és az állatoktól, és ne igyuk meg őket, mert ezek mérgezőek lehetnek.

Diffúzor kiválasztása: A diffúzor használatakor fontos, hogy olyan készüléket válasszunk, amely megfelel a baba igényeinek. A legjobb választás a hideg párologtatású diffúzor, mert ez nem melegíti fel az illóolajokat, így megőrzi azok hatékonyságát és minőségét. Kerüljük a meleg párologtatású vagy gyertyás diffúzort, mert ezek ronthatják az illóolajok hatását, és tüzet is okozhatnak. Válasszunk olyan diffúzort, amelynek van időzítője, automatikus kikapcsolása, csendes működése és könnyű tisztítása.

képek forrása: freepik.com