Az IP6x védettség egy nemzetközi szabvány, ami a készülékek por és víz elleni ellenállóságát határozza meg. A számok és betűk alapján könnyű meghatározni, hogy az ilyen jelzéssel ellátott termékek mit bírnak ki. A témához tartozik még egyébként az IP67 stb… jelzések is, úgyhogy kicsit arról is fogok írni a bejegyzés keretein belül. De nézzük részletesebben.

Az IP68 jelentése

Az „IP” az „Ingress Protection„, azaz a „behatolás elleni védelem” rövidítése. Az első számjegy (6) a por elleni védelmet jelzi, a második számjegy (8) pedig a víz elleni védelmet.

Az IP68 a legmagasabb szintű védettséget jelenti jelenleg a hétköznapi eszközöknél. Mit is takar pontosan?

  • Porállóság (6): Az eszköz teljesen védett a por ellen, még vákuumban sem jut be por a készülék belsejébe.
  • Vízállóság (8): A készülék tartósan ellenáll a víznek. Folyamatos merülés esetén is (1 méternél mélyebben és 30 percnél tovább) megőrzi működőképességét.

Tehát ha egy eszköz IP68-as védelemmel rendelkezik, akkor gyakorlatilag por- és vízálló. Az ilyen jelzéssel ellátott készülékek nyugodtan használhatók a tengerparton, esőben, kádban, medencében anélkül, hogy aggódnod kellene a sérülések miatt. Persze azért nem árt az óvatosság, és kerülni kell a szélsőséges körülményeket.

Manapság egyre több csúcskategóriás okostelefon, okosóra rendelkezik IP68-as minősítéssel, ami nagyban növeli a készülékek élettartamát és használhatóságát a mindennapokban.

Mit jelent az IPx8?

A fentiekből következik, hogy ez esetben a porállósága vonatkozóan nincs adatunk, de a készülék tartósan is ellent tud állni a víznek.

IP68 telefonnal öröm a vízparti fotózás is
IP68 telefonnal öröm a vízparti fotózás is

Az IP67 jelentése

Az IP67 védettség szintén magas szintű védelmet nyújt a por és a víz behatolása ellen, de kicsit eltér az IP68-as besorolástól. Nézzük, mit jelent pontosan!

Az IP67 védelem esetében az első számjegy (6) itt is teljes porállóságot jelent, akárcsak az IP68-nál. Tehát az eszköz tökéletesen védett a por ellen, és semmilyen szilárd szennyeződés nem juthat be a készülék belsejébe, ami befolyásolná a készülék működését.

A második számjegy (7) azt mutatja, hogy a készülék vízálló, de nem olyan mértékben, mint az IP68-as eszközök. Az IP67-es védelem azt jelenti, hogy a készülék 1 méter mélységig és legfeljebb 30 percig képes ellenállni a víznek anélkül, hogy károsodna.

Tehát ha egy eszköz IP67-es védelemmel rendelkezik, akkor az a következőket jelenti:
– Teljesen porálló, semmilyen szilárd szennyeződés nem juthat be.
– Vízálló 1 méter mélységig, maximum 30 percig.

Az IP67-es védelem a legtöbb hétköznapi felhasználáshoz tökéletesen elegendő. Nyugodtan használhatod az eszközt esőben, fürdőszobában vagy akár a medence mellett anélkül, hogy aggódnod kellene a por vagy a fröccsenő víz miatt. Ugyanakkor tartós vízbe merítés vagy extrém körülmények esetén érdemes lehet az IP68-as védelmet választani.

Remélem, ez a magyarázat segített jobban megérteni az IP67 védettség jelentését és különbségét az IP68-hoz képest!

Részletes lista az IP jelzésekhez – melyik mit jelent?

IP BesorolásPorállóságVízállóságJelentés
IP0XN/AN/ANincs védelem
IP1X>50 mmVertikálisan csepegő víz 15 fokos dőlésszögben
IP2X>12,5 mmCsepegő víz dőlt állapotban 15 fokos szögben
IP3X>2,5 mmSzóró víz 60 fokos szögben
IP4X>1 mmBármely irányból érkező fröccsenő víz
IP5XPor nem juthat be olyan mennyiségben, ami befolyásolná a készülék normál működését
IP6XTeljes védelem a por behatolása ellenTeljes porállóság
IPX0Nincs védelem
IPX1Függőlegesen csepegő víz, ha a készülék függőleges
IPX2Csepegő víz, ha a készülék dőlt állapotban 15 fokos szögben
IPX3Szóró víz, ha a készülék 60 fokos szögben dőlt állapotban
IPX4Fröccsenő víz bármely irányból
IPX5Védett a vízsugaraktól (nem meríthető)
IPX6Védett a nagy nyomású vízsugaraktól (nem meríthető)
IPX7Ideiglenes merítés vízbe 1 méterig 30 percig
IPX8Tartós merítés vízbe bizonyos határok és feltételek mellett
IPX9KNagy nyomású vízsugarak elleni védelem

Ezek az IP besorolások segítenek kiválasztani a megfelelő készüléket a környezeti kihívásokhoz.

IP68 védelem fényképezőgépeknél
IP68 védelem fényképezőgépeknél is elérhető

IP67 és IP68 védettségű telefonok

Az IP67 és IP68 besorolású telefonok kiválóan ellenállnak a porral és a vízzel szemben. Az IP68-as telefonokat például simán lehet használni dedikált navigációs eszköz helyett is például motoron vagy kerékpáron.

Nézzük meg, melyik telefonok rendelkeznek ezekkel a besorolásokkal:

  1. Google Pixel 5: Az IP68 besorolású Google Pixel 5 víz- és porállóságot nyújt.
  2. Samsung Galaxy S21 és Samsung Galaxy Note 20 sorozat: Mindkét sorozat IP68 besorolással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy víz alá merítésre is alkalmasak.
  3. Apple iPhone 12 sorozat: Az iPhone 12 modellek is IP68 besorolással rendelkeznek, így vízállóak és porállóak.
  4. Oppo Find X2 Pro: Az IP68 besorolású Oppo Find X2 Pro is ellenáll a víznek és a porral szemben is védett.
  5. LG V60 ThinQ: Az LG V60 ThinQ is IP68 besorolással rendelkezik, tehát víz- és porálló.
  6. Sony Xperia 1 II és Xperia 5 II: Mindkét modell IP68 besorolással rendelkezik, így kiválóan ellenáll a környezeti hatásoknak.
  7. OnePlus 8T és 8 Pro: A OnePlus 8T és 8 Pro is IP68 besorolással rendelkezik, ami biztosítja a víz- és porállóságot.

IP68 védettség az iparban

Az iparban különösen fontos, hogy a használt eszközök és alkatrészek ellenállóak legyenek a környezeti hatásokkal szemben. Gondoljunk csak egy építkezésre, egy gyárra vagy egy bányára, ahol por, víz, olaj és egyéb szennyeződések vannak jelen nap mint nap. Ilyen körülmények között elengedhetetlen a megbízható és strapabíró felszerelés használata.

Erre nyújtanak megoldást az IP68-as védelemmel ellátott HDC (Heavy Duty Connector) csatlakozók. Ezek a masszív, ipari felhasználásra tervezett dugók és aljzatok speciális kialakításuknak köszönhetően tökéletes védelmet biztosítanak a por és a víz ellen.

Az IP68-as HDC csatlakozók legfőbb jellemzője a rögzítő kengyeles csatlakozás. Ez azt jelenti, hogy a dugó és az aljzat egy mechanikus szerkezet segítségével szorosan és stabilan kapcsolódik egymáshoz, meggátolva a szennyeződések bejutását. Amikor a csatlakozó bedugaszolt állapotban van, gyakorlatilag hermetikusan zár, így sem por, sem folyadék nem tud behatolni a érintkezők közé.

Ezt a magas szintű védelmet az IP-szabvány két számjegye garantálja. A 6-os szám a teljes porállóságot jelenti, vagyis hogy semmilyen szilárd szennyeződés, még a legfinomabb porszemek sem juthatnak be a csatlakozóba. A 8-as számjegy pedig a vízállóságot mutatja, méghozzá a legmagasabb szinten. Az IP68-as eszközök tartósan ellenállnak a víznek, akár 1 méternél mélyebb merülés esetén is.

Az IP68-as HDC csatlakozók tehát ideálisak olyan ipari környezetben, ahol a megbízható működés és a hosszú élettartam alapkövetelmény. Legyen szó termelésről, szerelésről, karbantartásról vagy bármilyen más alkalmazásról, ezek a csatlakozók biztosítják az elektromos kapcsolat stabilitását és védelmét a legzordabb körülmények között is.

Fontos megjegyezni, hogy az IP68-as védelem csak akkor érvényesül, ha a csatlakozó megfelelően van bedugaszolva. Éppen ezért kulcsfontosságú a szakszerű és gondos használat, hogy a kengyeles rögzítés tökéletesen zárjon, és megakadályozza a szennyeződések bejutását.

A témára egyébként még így is rákereshettél: mit jelent az IP védettség? , Mit jelent az IP53? , Mit jelent az IP44