A legnépszerűbb Linux disztribúciók 2024-ben!

A Linux operációs rendszerek (disztribúciók) sokszínűsége hatalmas előnyt jelent a Windows-hoz és macOS-hez képest. Akár kezdő, akár profi felhasználó vagy, rengeteg disztribúció közül választhatsz, mindegyik saját egyedi funkciókkal és előnyökkel.

Ebben a blogbejegyzésben a 2024-es év legnépszerűbb Linux disztribúcióit vesszük górcső alá. Azonban mielőtt belevágnánk, fontos megjegyezni, hogy a „legjobb” disztribúció nem létezik. Minden attól függ, hogy mire fogod használni a géped, és milyen preferenciáid vannak.

Néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni a disztribúció kiválasztásakor:

 • Használati cél: Szerverként vagy asztali gépen használod a Linuxot? Játékokhoz, programozáshoz, vagy csak internetezéshez?
 • Felhasználói tapasztalat: Kezdő vagy profi felhasználó vagy? Vannak-e már tapasztalataid Linuxszal?
 • Szoftverkompatibilitás: Milyen szoftvereket szeretnél futtatni a Linuxon?
 • Hardverkompatibilitás: Milyen hardverrel rendelkezel?

A Linux egy rendkívül népszerű, ingyenes és nyílt forráskódú operációs rendszer, amely egyre több felhasználót hódít meg rugalmassága és biztonsága révén. 2024-re a Linux desktop használata is töretlen növekedést mutat a szerver és felhő területek mellett.

Egy Linux disztribúció egy teljes értékű operációs rendszer, amely a Linux kernelre épül, de számos más alkotóelemet is tartalmaz a felhasználók igényeinek legmegfelelőbb módon történő kiszolgálása érdekében. Ilyenek például a GNU eszköztár, a csomagkezelők, további szoftverek, sőt akár előre integrált asztali környezetek is. Míg korábban egy átlagos otthoni vagy irodai gépre nehézkes volt Linux rendszert telepíteni, manapság kifejezetten felhasználóbarát disztribúciók állnak rendelkezésre. Akár öregecske, akár vadiúj gépünk van, garantáltan találunk megfelelő Linux operációs rendszert hozzá. Ráadásul kifejezetten azoknak is van már jó választék, akik most térnek át Windows vagy macOS rendszerről. Bár macOS -ről nem tudom ki és miért akarna átállni … 😛

Ami még érdekes lehet, hogy egyes disztribúciókat közvetlenül a forráskódból kell felépíteni és telepíteni, míg másokat előre összekészítve, egy adott platformra optimalizált bináris csomagokban lehet letölteni és használni.

Ebben a bejegyzésben bemutatom a 2024-es év legnépszerűbb és legjobban bevált Linux disztribúcióit! Legyen szó kezdő vagy haladó, irodai vagy fejlesztői, asztali vagy mobil Linux használatról, összeszedtem a legfontosabb ismérveket és ajánlásokat.

Linux Mint

A Linux Mint egy rendkívül népszerű és elismert Linux disztribúció, amelyet a könnyű használat, az elegáns felület és a robosztus közösségi támogatás jellemez. Különösen ideális választás lehet azoknak a felhasználóknak, akik újak a Linuxon, vagy Windowsról vagy macOS-ről térnek át.

Alapjai: A Linux Mint az Ubuntu-ra épül, amely maga is a Debianból származik. Ez biztosítja a stabilitást és a kompatibilitást a szoftverek széles skálájával.

Könnyű használat: A Linux Mint egyik fő erőssége a barátságos és intuitív felhasználói élmény megteremtésére összpontosít. Ismerős asztali környezettel (Cinnamon), átfogó, előre telepített alkalmazáscsomagmal és könnyen használható konfigurációs eszközökkel rendelkezik.

Főbb jellemzői:

 • Cinnamon asztali környezet: A hagyományos és a modern asztali elemek keverékét kínálja, mind a familiaritást, mind a testreszabási lehetőségeket biztosítva.
 • Teljes multimédia támogatás: Különböző hang- és videoformátumokat kezel közvetlenül a dobozból.
 • Szoftverkezelő: Egyszerű módja az további alkalmazások felfedezésének és telepítésének.
 • Közösség által vezérelt: Aktív fejlesztéstől és felhasználói fórumoktól profitál a támogatás és a visszajelzések érdekében.
 • Biztonság és megbízhatóság: Örökli a Linux és az Ubuntu biztonságos alapját, miközben a stabilitás érdekében konzervatív szoftverfrissítésekre összpontosít.

Miért válassza a Linux Mint-et?

 • Könnyű átállás a Windowsról vagy macOS-ről: Az ismerős asztali környezet és a felhasználóbarát eszközök kevésbé ijesztővé teszik a váltást.
 • Széles körű hardverkompatibilitás: A Linux Mint jól működik a számítógépek széles skáláján, beleértve a régebbi gépeket is.
 • Kiváló a mindennapi számítástechnikához: Tökéletes webböngészéshez, e-mailezéshez, dokumentumszerkesztéshez, multimédiához és könnyű játékokhoz.
 • Testreszabási lehetőségek: A felhasználók módosíthatják az asztal megjelenését és további szoftvereket telepíthetnek az élmény személyre szabásához.

További megjegyzések:

 • Egyéb asztali környezetek: A Cinnamon mellett a Linux Mint MATE és Xfce kiadásokat is kínál azoknak, akik más asztali stílusokat preferálnak.
 • Rendszeres frissítések: A Linux Mint időnként új verziókat ad ki fejlesztésekkel és biztonsági javításokkal.

Ha egy stabil, kezdőbarát és vizuálisan vonzó Linux disztribúciót keres, a Linux Mint kiváló választás!

Manjaro: felhasználóbarát Arch Linux alapú disztribúció

A Manjaro egy nyílt forráskódú, Arch Linuxra épülő Linux disztribúció. Az Arch Linux közismert a gördülő frissítési modelljéről (folyamatosan érkeznek a legújabb csomagok), erőteljes testreszabhatóságáról és kissé haladóbb felhasználói bázisáról. A Manjaro célja, hogy az Arch Linux erejét felhasználóbarát csomagba foglalja.

A Manjaro kiemelt figyelmet fordít a könnyű használatra és a zökkenőmentes telepítésre. Grafikus telepítőt, előre konfigurált asztali környezeteket, és egy jól kurált szoftver-tárházat tartalmaz, amely megkönnyíti a szükséges alkalmazások megtalálását.

Kiváló hardvertámogatással rendelkezik, beleértve a hardverfelismerő kezelőt is. Ez biztosítja, hogy a rendszer zökkenőmentesen működjön különböző hardverkonfigurációkon.

Főbb jellemzők:

 • Gördülő frissítési modell: A felhasználók mindig a legújabb szoftverekhez és biztonsági javításokhoz férhetnek hozzá anélkül, hogy teljes disztribúciófrissítéseket kellene végrehajtaniuk.
 • MHWD (Manjaro Hardware Detection): Automatikusan felismeri a hardvert és telepíti a szükséges illesztőprogramokat.
 • Pamac szoftverkezelő: Egy grafikus felület az elérhető programok böngészéséhez, telepítéséhez és kezeléséhez
 • Több asztali környezet támogatása: Választhat különböző asztali felületek közül, például Xfce, KDE Plasma, és GNOME közül.

Miért válassza a Manjaro-t?

 • Az Arch Linux ereje kisebb tanulási görbével: Ha vonz az Arch legújabb technológiai és testreszabhatósági előnyei, de szeretne egy könnyebben használható formát, a Manjaro kiváló választás.
 • Kiváló hardver kompatibilitás: A hatékony hardverfelismerés jó választássá teszi a különböző hardverkonfigurációkhoz.
 • Nagy, aktív közösség: A Manjaro erős támogatói közösséggel rendelkezik, fórumokkal és dokumentációval.

Fontos szempontok:

 • Bár a Manjaro megkönnyíti az Arch Linux használatát, mégis megköveteli a felhasználóktól bizonyos fokú hajlandóságot a tanuláshoz és a parancssoros eszközökkel való kényelmességet.
 • A gördülő frissítések nagyobb rugalmasságot biztosítanak, de alkalmanként kisebb hibákat is okozhatnak. Lehetséges a csomagok ideiglenes visszatartása, ha aggályok merülnek fel.

A Manjaro kiváló választásnak bizonyulhat a Linux közép- és haladó felhasználók számára, akik szeretnék az Arch Linux hatékonyságát felhasználóbarát csomagban kipróbálni.

OpenSUSE Leap: stabil és megbízható Linux disztribúció professzionális használatra

Az OpenSUSE Leap-et a stabilitásra, a megbízhatóságra és a professzionális felhasználói élményre tervezték. A SUSE Linux Enterprise Server-re (SLES) épül, amely kereskedelmi környezetekben ismert megbízhatóságáról.

Az OpenSUSE Leap konzervatív megközelítést alkalmaz a szoftverfrissítésekkel kapcsolatban, a bevált csomagokat részesíti előnyben az újdonságokkal szemben. Ez minimalizálja a váratlan problémák és visszaesések kockázatát, különösen kritikus fontosságú vállalati környezetekben.

Jellemzők vállalkozások számára:

 • YaST rendszergazdai eszköz: Hatékony rendszerkonfigurációs és -kezelési eszközrendszer, mind grafikus, mind parancssori felülettel.
 • Széleskörű hardvertámogatás: Az OpenSUSE Leap jól működik különböző hardvereken, beleértve a szervereket és munkaállomásokat is.
 • Biztonsági funkciók: Magában foglalja a SELinux-ot és az AppArmor-t a fokozott biztonság érdekében.
 • Kiterjedt szoftver-tárház: Hozzáférést biztosít a vállalati szintű alkalmazások széles skálájához.

Kiadások:

 • Standard Edition: ingyenes, közösségi támogatású változat
 • Advanced Edition: Fizetős változat, hosszabb támogatási ciklussal és kiegészítő szoftverekkel.

Mikor érdemes az OpenSUSE Leap-et választani:

 • Stabil és megbízható platformot keres: Ez a disztribúció kiváló választás, ha elengedhetetlen a rendszer zökkenőmentes működése.
 • Üzleti vagy vállalati környezetben dolgozik: A vállalkozás-specifikus szolgáltatások és a hosszú távú támogatás az OpenSUSE Leap-et vonzóvá teszi a vállalati igényekhez.
 • Értékeli a jól karbantartott rendszergazdai eszközöket: A YaST rugalmas és átfogó felületet biztosít a konfigurációhoz.

Fontos megjegyezni:

 • Az OpenSUSE Leap nem a legmegfelelőbb választás, ha a legújabb szoftvercsomagokat keresi. Ehelyett konzervatív megközelítést alkalmaz, a stabilitást részesítve előnyben.
 • Ha inkább gördülő frissítési modellt szeretne, fontolja meg az OpenSUSE Tumbleweed változatát.

Az OpenSUSE Leap egy robusztus és megbízható Linux disztribúció, amely különösen alkalmas professzionális használatra és olyan környezetekben, ahol a stabilitás kiemelten fontos.

Elementary OS: letisztult és felhasználóbarát Linux disztribúció

Az Elementary OS az egyszerűségre, a szépségre és a könnyű használhatóságra koncentrál. A fejlesztők célja, hogy intuitív, tetszetős operációs rendszert hozzanak létre, amely a macOS felhasználási élményéhez hasonlít. Az Ubuntu-ra épül, így részesül annak stabilitásából és a szoftverek széleskörű választékából.

Pantheon asztali környezet: Az Elementary OS saját fejlesztésű Pantheon asztali környezettel bír, amely a GNOME alapjaira épül. Ez a környezet a letisztult dizájnra, egyszerűségre, és a könnyű kezelhetőségre összpontosít.

Egyedi alkalmazások: Az Elementary OS több saját alkalmazást tartalmaz, mint például:

 • Files: Fájlkezelő
  • Photos: Fotókezelő és -nézegető
  • Music: Zene lejátszó
  • Code: Egyszerű szövegszerkesztő
  • Geary: E-mail kliens

Jellemzők:

 • Gyönyörű, letisztult felület: Az egyszerű dizájn és a gondos esztétikum kiemeli az Elementary OS-t a Linux-világban.
 • Intuitív kezelhetőség: Elsősorban azok számára is gyorsan elsajátítható, akik a macOS vagy Windows környezetből érkeznek.
 • Aktív fejlesztői közösség: Bár fizetős disztribúcióról van szó, dinamikus fejlesztői csapattal és segítőkész közösséggel bír.
 • AppCenter: Központi szoftverkezelő, ahol könnyedén telepíthetsz alkalmazásokat.

Mikor válaszd az Elementary OS-t?

 • Elegáns és egyszerű felhasználói felületet keresel: Ha értékeled a macOS-szerű vizuális megjelenést és minimalista dizájnt, az Elementary OS kiváló alternatíva.
 • Új Linux-felhasználó vagy, és ismerős környezetet szeretnél: Az Elementary OS gyorsan elsajátítható, így megkönnyíti az átállást Windowsról vagy macOS-ről.
 • Olyan disztribúciót szeretnél, amelynek hangsúlya a használhatóságon és a látványvilágon van: Az Elementary OS elsősorban azoknak való, akik egy szép és jól működő operációs rendszert keresnek, a „motorháztető alatti” mélyebb testreszabhatóság igénye nélkül.

Fontos szempontok:

 • Fizetős modell: Az Elementary OS „fizess, amennyit szeretnél” modellben működik, bár ingyenesen is letölthető.
 • Korlátozottabb testreszabhatóság: Más Linux-disztribúciókhoz képest az Elementary OS kevesebb mélyreható beállítási lehetőséget kínál. Ez az egyszerűség és a használhatóság ára.

Az Elementary OS remek választás azoknak, akik egy stílusos, felhasználóbarát és a Linux világában is könnyen elsajátítható operációs rendszert keresnek.

Ubuntu: népszerű és sokoldalú Linux disztribúció

Az Ubuntu a Debian Linux disztribúcióra épül, tehát örökli annak nagyfokú stabilitását, megbízhatóságát, és hatékony csomagkezelési rendszerét. A világ egyik legszélesebb körben használt és legismertebb Linux disztribúciója. Ez kiváló közösségi támogatást, bőséges dokumentációt és hatalmas szoftverválasztékot jelent. Kiemelt figyelmet fordít a zökkenőmentes és könnyen kezelhető felhasználói élményre, így mind kezdők, mind tapasztalt Linux felhasználók számára kiváló választás.

Az Ubuntu elsődlegesen a GNOME asztali környezetre támaszkodik, amely modern, letisztult és intuitív kezelőfelületet kínál.

Változatai:

Az Ubuntu különböző változatokban érhető el, amelyek különféle igényeket szolgálnak ki:

 • Kubuntu: A KDE Plasma asztali környezetet használja, amely rendkívüli testreszabhatóságot biztosít.
  • Xubuntu: Az Xfce asztalt alkalmazza a könnyűsúlyú, erőforrásbarát működés érdekében.
  • Lubuntu: Az LXQt asztalt használja, még kisebb erőforrás-igénnyel, ideális régebbi számítógépekhez.
 • Szoftverkompatibilitás: Az Ubuntu élvezi a bőséges szoftvertámogatottság előnyeit. Könnyedén megtalálod a népszerű alkalmazásokat, mint a Firefox, Chrome, VLC, LibreOffice és még sok mást.
 • Felhőalapú számítástechnika: Az Ubuntu gyakori választás felhőalapú számítástechnikai környezetekben, megbízhatósága és biztonsági jellemzői miatt.

Főbb jellemzők:

 • Egyszerűen használható felület: Új felhasználók számára is könnyen elsajátítható.
 • Rendszeres frissítések és hosszú távú támogatás (LTS) kiadások: Garantálja, hogy a szoftver mindig naprakész és biztonságos legyen.
 • Ubuntu Software Center: Kényelmes felületet biztosít az alkalmazások telepítéséhez és kezeléséhez.
 • Snap csomagformátum: Leegyszerűsíti a szoftverek telepítését és frissítését.

Miért válaszd az Ubuntut?

 • Remek kezdőknek: Kitűnő kiindulópont lehet bárkinek, aki belevág a Linux világába.
 • Széleskörű hardverkompatibilitás: Valószínűleg zökkenőmentesen fog futni meglévő számítógépeden.
 • Aktív közösség: Részesülhetsz egy hatalmas felhasználói közösség és fórumok támogatásában.
 • Sokoldalú: Használható asztali számítógépekhez, felhőalapú szerverekhez, vagy akár beágyazott eszközökhöz.
 • A Canonical támogatja: Az Ubuntunak elérhetőek a fejlesztését irányító Canonical által nyújtott, kereskedelmi szintű támogatási opciói is.

Fontos megjegyzések:

 • Előfordulhat, hogy egyesek a legmodernebb szoftvereket hiányolják: Az Ubuntu stabilitásra törekvése azt jelentheti, hogy néhány alkalmazás csomagjai kissé régebbi verziók lehetnek más disztribúciókhoz képest.
 • A GNOME asztali környezet nem mindenkinek nyerheti el a tetszését: Amennyiben más asztali felületet preferálsz, fontold meg az Ubuntu variációit (Kubuntu, Xubuntu, stb.).

Az Ubuntu egy megbízható, felhasználóbarát Linux disztribúció, amely kiegyensúlyozott élményt nyújt, így kiválóan alkalmazkodik a felhasználók és felhasználási esetek széles köréhez.

///

Ezek csak a legnépszerűbb disztribúciók, de rengeteg más is létezik, amelyeket érdemes lehet kipróbálni. A DistroWatch weboldalon rengeteg információt találhatsz a különböző disztribúciókról, és összehasonlíthatod őket a preferenciáid alapján.

Sokan kérdezhetik, miért jó egyáltalán a Linux? Valószínűleg benned is felmerült mostanában ez a kérdés, a a cikkbe futottál keresgélés közben, ugye? Elég egyértelmű, hogy számos előnye van a Windows vagy macOS rendszerekkel szemben. A Linux ingyenes és nyílt forráskódú operációs rendszer, amely rendkívül testreszabható és biztonságos. Rendkívül stabil és megbízható, kiváló választás laptopokra, asztali gépekre és szerverekre egyaránt.

De melyik a legjobb linux disztribúció? – kérdezheted? részben a cikk ebben próbált segíteni, de az már biztosan világos számodra is hogy erre nincs egyértelmű válasz, hiszen rengeteg Linux operációs rendszer létezik és ez a cikk is csak a jéghegy csúcsát karcolgatja ebben a témában. Az Ubuntu, a Linux Mint, a Manjaro és az Elementary OS mind népszerű lehetőségek 2024-ben is. A magyar linux felhasználók számára különösen ajánlott lehet a Linux Mint, könnyen használható magyar nyelvű felületével.

Ha könnyű és egyszerű linux disztribúciót keresel laptopra, az Ubuntu, Linux Mint és Elementary OS mind megfelelő választások lehetnek. Az Ubuntu a legújabb stabil változata tökéletes kezdőknek is. Azonban ha egy alacsony erőforrásigényű, könnyű linuxot keresel akár régi gépre is, érdemes kipróbálni a Linux Lite vagy Lubuntu disztribúciókat is.

Végül, de nem utolsósorban ne felejtsük el, hogy a legjobb linux disztribúcióval sincs tökéletes út – ezek is mind ingyenes, nyílt forráskódú operációs rendszerek előnyeikkel és hátrányaikkal. A lényeg, hogy találj egy számodra megfelelő linuxot és élvezd a szabadság nyújtotta lehetőségeket!