Az informatikai világban a Nagy Nyelvi Modellek (LLM-ek) egyre nagyobb figyelmet kapnak, mivel képesek emberi nyelven kommunikálni, írni és értelmezni. Az LM Studio és a GPT4All, mint kiemelkedő szereplők, új dimenziót nyitnak a személyes és üzleti felhasználók előtt, lehetővé téve, hogy saját számítógépeiken futtassák ezeket a modelleket. De miért is előnyös ez? A helyi LLM-ek futtatása, mint például a Llama 2, több szempontból is hasznos lehet.

Az önálló LLM-ek előnyei

 1. Adatvédelem: A helyi LLM-ek teljes mértékben a felhasználó irányítása alatt állnak, így nem szükséges az adatokat külső szolgáltatóknak, például az OpenAI-nak átadni. Ez különösen fontos lehet azok számára, akik az adatvédelmet kiemelten kezelik.
 2. Biztonság: A saját gépen futó LLM-ek biztosítják, hogy az érzékeny adatok ne kerüljenek illetéktelen kezekbe, növelve ezzel az adatbiztonságot.
 3. Offline elérhetőség: Azok számára, akik nem rendelkeznek állandó internetkapcsolattal, a helyi LLM-ek offline használata jelentős előnyt jelent, csökkentve az online szolgáltatásoktól való függőséget.
 4. Testreszabhatóság: Az önálló LLM-ek lehetőséget biztosítanak a modellek finomhangolására, hogy azok pontosan a felhasználó specifikus igényeinek és céloinak feleljenek meg.
 5. Csökkentett függőség külső szolgáltatásoktól: A helyi LLM-ek használata csökkenti a külső szolgáltatók, mint az OpenAI iránti függőséget, növelve ezzel a felhasználó függetlenségét és rugalmasságát.

Ebben a blogbejegyzésben részletesen elemzem az LM Studio és a GPT4All szoftvereket, hogy megérthessük, hogyan használhatjuk ki ezeket az előnyöket felhasználóként.

LM Studio

LM Studio szoftverbemutató

Az LM Studio egy új szoftver, ami megnyitja az AI világát az otthoni számítógépeden. Ha még csak most ismerkedsz az AI-vel, vagy éppen mélyebben beleásnál a témába, az LM Studio tökéletes választás lehet.

Weboldal: https://lmstudio.ai/

Mi az LM Studio? Egyszerűen fogalmazva, egy olyan eszköz, ami lehetővé teszi, hogy Nagy Nyelvi Modelleket (LLM-eket) futtass a saját gépeden, internetkapcsolat nélkül. Ezek a modellek azok a mesterséges intelligencia alapú programok, amik képesek szövegeket értelmezni, generálni vagy fordítani, mint amit épp olvasol.

Hogyan működik? Az LM Studio segítségével letöltheted a HuggingFace platformjáról a kompatibilis modelleket – mint például a Llama, Orca vagy a MPT – és azonnal használhatod őket a beépített Chat UI segítségével vagy egy helyi szerveren keresztül.

LM Studio - lokális nagy nyelvi modellek a gépeden
LM Studio – lokális nagy nyelvi modellek a gépeden

Technológiai eőnyök

 • GPU támogatás: Az LM Studio a GPU-dat használja a modellek gyors futtatásához. A GPU, vagyis grafikus processzor, sokkal gyorsabban tudja feldolgozni ezeket a komplex számításokat, mint a hagyományos CPU.
 • Magánéletvédelem: Az alkalmazás nem gyűjti a felhasználói adatokat, így biztos lehetsz benne, hogy a munkád privát marad.
 • Platformfüggetlenség: Legyen szó Mac-ről, Windowsról vagy Linuxról, az LM Studio mindegyik operációs rendszeren működik.

Elég kényelmes a használata, mert

 • Ingyenes: Ha személyes célra használod, az LM Studio teljesen ingyenes. Üzleti felhasználás esetén viszont vedd fel a kapcsolatot a fejlesztőkkel.
 • Hardver- és szoftverkövetelmények: A program futtatásához egy modern számítógépre van szükség, amely támogatja az AVX2 technológiát, és ajánlott legalább 16 GB RAM.

Bemutató videó: Ha jobban szereted a vizuális bemutatókat, nézd meg Zsolt YouTube videóját, ahol részletesen végigvezet az LM Studio használatán. A videó magyarul készült, így könnyedén követhető:

LM Studio bemutató: Hozd ki a legtöbbet az AI-ból. ChatGPT az otthoni számítógépeden! 🚀

Szóval az LM Studio egy kiváló eszköz, ha te is részese szeretnél lenni az AI forradalmának, anélkül, hogy bonyolult programozási ismeretekkel kellene rendelkezned. Próbáld ki, és fedezd fel, milyen lehetőségeket rejt az AI a saját otthonodban!

GPT4All

A GPT4All egy ingyenes, helyileg futtatható chatbot, amely nem igényel sem GPU-t, sem internetkapcsolatot. Ez a szoftver egy valós idejű inferencia késleltetést tesz lehetővé az M1 Mac-en, és elérhető asztali chat kliens formájában Windows, MacOS és Ubuntu rendszerekhez.

weboldal: https://gpt4all.io

Képességek és funkciók

 • Széleskörű alkalmazhatóság: A GPT4All válaszol kérdésekre a világról, segít személyes írásokban, dokumentumokban, kreatív történetekben, versekben, dalokban és színdarabokban.
 • Dokumentum értelmezés: Megérti a dokumentumokat és összefoglalókat készít azok tartalmáról.
 • Kódírás támogatás: Segítséget nyújt könnyű programozási feladatokhoz.
GTP4All - LLM-k a gépeden
GTP4All – LLM-k a gépeden

Technológiai Innováció

 • Ökoszisztéma: A GPT4All egy olyan ökoszisztéma, amely lehetővé teszi nagy nyelvi modellek kifejlesztését és testreszabását helyi számítógépekben.
 • Modellek letöltése és testreszabása: Különböző modellek állnak rendelkezésre, amelyek gyors válaszokat, utasítások követését vagy kódsegítést nyújtanak.
 • Nyílt forráskódú datalake: Az ökoszisztéma lehetőséget nyújt a közösségnek saját GPT4All modellek kiképzésére és az adatok hozzájárulására.
 • Dokumentáció és támogatás: A GPT4All dokumentációt és Python kötéseket nyújt a felhasználóknak.

A GPT4All célja, hogy a legjobb útmutatóval rendelkező segédstílusú nyelvi modell legyen, amelyet bárki ingyen használhat, terjeszthet és fejleszthet. Az ökoszisztéma többféle modellt tartalmaz, amelyek különböző célokra használhatók, és az adatok nagyon fontosak a nagy teljesítményű általános célú nagy nyelvi modell létrehozásához.

///

Az LM Studio és a GPT4All két innovatív szoftver, amelyek jelentősen hozzájárulnak a nagy nyelvi modellek területéhez. Mindkettő lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy helyileg dolgozzanak a nyelvi modellekkel, legyen szó akár kutatásról, fejlesztésről vagy akár személyes projektekről. Ezek a szoftverek új távlatokat nyitnak meg a technológiai innováció és az adatvédelem területén, így jelentős hatással vannak a jelenre és a jövőre egyaránt.