Az Apple nemrég újabb frissítéssel rukkolt elő népszerű MacBook Air termékcsaládjában – megérkezett az M3 chipet felvonultató modell (2024. március 4-én jelent meg, március 8-tól már elérhető volt). Bár a külseje első ránézésre nem sokat változott, a belső továbbfejlesztések ígéretes lépést jelentenek a vállalat laptopos kínálatában.

A legszembetűnőbb újítás az anodizálási eljárás fejlesztése, amely még prémiumabb megjelenést kölcsönöz az amúgy is stílusos alumíniumháznak. Az igazi különbség azonban a hardverben rejlik. Az M3 lapkával felszerelt MacBook Air az Apple saját tervezésű ARM-alapú chipjeinek legújabb generációját képviseli.

Az M3 az 5 nanométeres gyártási folyamatról 3 nm-re frissített, ami növeli az energiahatékonyságot és a teljesítményt egyaránt. Míg a többmagos teljesítményben nem látunk drámai ugrást az előző M2-hez képest, az egymagos feladatokban az M3 valóban felülmúlja elődjét. Az Apple ígérete szerint akár 20%-kal is nagyobb lehet a különbség bizonyos alkalmazásokban.

Apple Macbook Air M3

A Geekbench eredmények is alátámasztják az M3 fölényét az egymagos teszteken. Persze a szintetikus benchmarkok csak egy szeletét mutatják a valós teljesítménynek. A lényeg a mindennapi feladatokban, különösen a fejlesztői munkakörnyezetben rejlik. Vizsgáljuk hát meg, hogyan teljesít az új MacBook Air a gyakorlatban!

A fejlesztői munkakörnyezet bemutatása

A benchmarkok és szintetikus tesztek jók az összehasonlításra, de egy fejlesztő számára a legfontosabb, hogy hogyan bírja a napi terhelést a gép. Ezért az M3 MacBook Air képességeit a mindennapi fejlesztői feladatok és eszközök tűzpróbájának vetettem alá.

Futtatott alkalmazások és programok (terminál, Xcode, Android Studio, Chrome stb.)

Első körben telepítettem az összes alapvető alkalmazást, amelyekre a munkám során szükségem van. A terminál, a fejlesztők e nélkülözhetetlen parancssoros eszköze természetesen alapfelszereltség volt. Ide tartoznak a Git műveletek, rendszerkonfigurációs parancsok és más kódmanipulációs folyamatok.

Az iOS fejlesztéshez az Apple ökoszisztémájának zászlóshajója, az Xcode teremtette meg a fejlesztői környezetet. A szoftver saját iOS szimulátorával könnyedén tesztelhetők az alkalmazások különböző eszközökön anélkül, hogy fizikai készülékre lenne szükség.

Xcode

Az Android fejlesztés az elmaradhatatlan Android Studio integrált fejlesztőkörnyezet (IDE) révén kapott helyet a rendszeren. Bár erőforrásigényes programról van szó, az M3 Air látszólag simán kezelte.

Android Studio

A mindennapi webfejlesztési feladatokhoz a Chrome böngészőt használtam, szerteágazó fejlesztői eszközkészletével. Akár 20-30 lap is nyitva volt egyszerre a számtalan oldal, dokumentáció és kiegészítő között.

A kódszerkesztés terén a népszerű Visual Studio Code vitte a prímet, de az új, ígéretes Zed szövegszerkesztő is bemutatkozott a gyors fájlműveleteknél. Az API-k teszteléséhez a nélkülözhetetlen Postman alkalmazás is felkerült.

A Docker asztali alkalmazása csak akkor kapcsolódott be, amikor konténerizált környezetre volt szükség a projektben. Az összes többi eszköz viszont folyamatosan futott, miközben rendszeresen vártáltam közöttük a fejlesztés, tesztelés, debuggolás és kutatás fázisai között.

A gép teljesítményének értékelése a mindennapos fejlesztői munkafolyamatokban

Az M3 MacBook Air egyáltalán nem mutatott erőltetett jeleket vagy lelassulást ennyi alkalmazás és folyamat párhuzamos futtatása közben sem az alapmodell 8 GB egyesített memóriájával. A kisméretű, hűtőventillátor nélküli kialakítás ellenére is simán vette az akadályokat.

Az egy hetes intenzív fejlesztői tesztelés alapján kijelenthető, hogy az Apple újdonságát bátran ajánlhatjuk programozóknak. A kompakt méret, az energiatakarékosság és a fantasztikus teljesítmény tökéletes koktélt alkotnak a kódolási munkákhoz. Lássuk most a részletes teljesítményteszteket!

Teljesítménytesztek eredményei

A valós fejlesztői feladatok mellett néhány célzott teljesítménytesztet is lefuttattam az M3 MacBook Airen, hogy számszerűsítsem az elméleti különbségeket az előző generációkhoz képest. Az összehasonlítás alapjául az M1 Pro chipen alapuló 14 colos MacBook Pro szolgált, amely korábban népszerű választás volt a fejlesztők körében.

Kezdjük az egymagos műveletekkel! Egy C++-os rendezési algoritmus futtatása mindössze 2 perc 58 másodpercet vett igénybe az M3 Airen, míg az M1 Pro gépen 3 perc 55 másodpercig tartott ugyanez a feladat. Csaknem egy teljes perc különbség! Ez a jelentős előny az M3 lapka fejlettebb 3 nanométeres gyártástechnológiájának köszönhető az 5 nm-es M1 Próhoz képest.

A többmagos tesztek esetében azonban az M1 Pro vette át a vezetést a magasabb magszámának hála. Míg az M3 Air csupán 4 nagyteljesítményű maggal rendelkezik, addig az M1 Próban 8 ilyen mag dolgozik. Ennek megfelelően a párhuzamosított, többszálú számításoknál az M1 Pro 2 perc 39 másodperces idővel felülmúlta az M3 Air 3 percés eredményét.

Fontos szempont az is, hogyan kezeli a hőterhelést a vékony, ventillátor nélküli M3 Air dizájn. A tesztek során megfigyelhető volt, hogy huzamosabb, nagy erőforrásigényű feladatoknál a CPU hőmérséklete megközelítette a 108 Celsius-fokot. Ilyenkor az operációs rendszer elővigyázatosságból lelassítja a processzort, hogy hűtse a lapkát és elkerülje a túlmelegedést.

Ez a termikus szabályozás korlátozza az M3 Air képességeit a tartós, processzorigényes munkáknál, mint például a gépi tanulási modellezés vagy az intenzív játékfuttatás. Rövid, 2-3 perces kódfordítási és optimalizálási feladatokra viszont tökéletesen alkalmas.

A másik fontos tényező a memória és tárkapacitás. A tesztelt alapmodell 8 GB egyesített memóriája szépen kezelte a párhuzamosan futó alkalmazásokat, de érezhetően kezdett lelassulni, amikor Android Studiót, Docker alkalmazást és más nagy memóriaigényű szoftvereket indítottam egyszerre. 16 GB RAM már kényelmesebbé tenné a munkát.

A 256 GB-os kezdő tárhelykapacitás szintén kevésnek bizonyult egy átlagos fejlesztői környezet kialakításához. Miután telepítettem az összes szükséges eszközt, mindössze 50 GB szabad terület maradt. Szerencsére az Apple gépei támogatják a külső SSD-k villámgyors thunderbolt csatlakoztatását, így könnyen bővíthető a tárhely.

Összességében a teljesítménytesztek kimutatták, hogy az M3 chip valóban jelentős lépést jelent az Apple laptopos kínálatában. Míg az egymagos számításokban világított, a többszálú feladatokban az M1 Pro előnye megmaradt. Az árnyoldal a hőterhelés kezelése és a kezdő memória- és tárkapacitás. De minden egyes teszt azt bizonyította, hogy az M3 MacBook Air remek választás fejlesztők számára megfelelő konfigurációban.

Kinek ajánlott az M3 MacBook Air?

Az M3 MacBook Air széles felhasználói körhöz szól, kezdve a diákokkal és általános otthoni/irodai felhasználókkal. Ez az ultravékony, energiatakarékos csúcsgép bőven elegendő laptopos erőt biztosít a tanuláshoz, dokumentumkészítéshez, internetezéshez és egyéb napi teendőkhöz. A diákok különösen nagyra értékelhetik az egész napos akkumulátoridőt, ami tökéletes a mozgalmas iskolai / egyetemi élethez.

Amennyiben a költségvetés szűkös, a diákok akár olcsóbb Chromebookot is választhatnak az alapfeladatokhoz. De ha a nagyobb teljesítményre, hosszabb élettartamra és jobb értéktartásra hajtanak, az M3 MacBook Air tökéletes beruházás lehet a tanulmányaik idejére.

Freelancerek és utazók szintén imádni fogják ezt a könnyűsúlyú, mégis erős gépet. Legyen szó üzleti utazásról, távmunkáról vagy akár digitális nomád életmódról, az M3 Air mindig kéznél lehet a maximális produktivitáshoz. A vékony házban felhalmozott brutális teljesítmény és az egész napos üzemidő tökéletes párosítás azok számára, akik folyamatosan úton vannak.

A zenészeknek / audió területtel foglalkozóknak is üdvözlendő lehet az M3 Air ventilátor nélküli, teljesen csendes működése. Akár stúdiómunkáról, akár élő fellépésekről legyen szó, ez a gép biztosan nem fog zajos háttérzajt okozni a felvételeken. Ráadásul az erős processzor káprázatos sebességgel kezeli majd a hangszerkesztési feladatokat.

De ki másnak lehetne még jó választás az új MacBook?

A szoftverfejlesztők különösen jól járhatnak ezzel a géppel, legyen szó mobil, web, desktop vagy akár gépi tanulásos alkalmazások kódolásáról. Az egymagos teljesítmény lenyűgöző, a többmagos számítási feladatokkal pedig többnyire simán megbirkózik majd.

A mobil alkalmazásfejlesztők imádni fogják az Xcode és Android Studio zökkenőmentes működését. A webfejlesztők pedig felismerik majd a Chrome fejlesztői eszközeinek lendületes teljesítményét. A gépi tanulásos munkákhoz is megfelelő lehet az M3 Air bizonyos korlátokig, de a nagyobb modellezési feladatokhoz inkább egy MacBook Pro vagy Mac Studio javasolt.

A lényeg, hogy az M3 MacBook Air egy szuper sokoldalú, erős és hordozható gép, amely szinte minden felhasználói igényt kielégíthet. Legyen szó diákról, vállalkozóról, művészről vagy kódolóról, ez az Apple laptop bőven elég erőt és energiát biztosít a munkához és szórakozáshoz egyaránt.

Modellválasztási javaslatok

Ha már eldöntötted, hogy beszereznéd az új M3 MacBook Airt, érdemes jól megnézni a különböző konfigurációs opciókat. Habár az alapmodell is ígéretes, egy kis többletbefektetéssel igazán tökéletes gépet vihetsz haza.

Macbook Air M3 - ideális 16GB RAM és 1TB kapacitással

A memória tekintetében a 16 GB-os változat tűnik az ideális választásnak. Ez a mennyiségű RAM kényelmes multitaszkinggal és több párhuzamosan futó alkalmazással is megbirkózik majd. Sőt, a jövőbeli frissítésekhez és újabb programokhoz is elegendő erőforrást biztosít.

A kezdő 8 GB ugyan sokaknak elég lehet az alapvető feladatokhoz, de fejlesztői munkáknál és erőteljesebb használat során hamar korlátokba ütközhet. A teszteken is látszott, hogy amint elindítottam az Android Studiót, a Docker alkalmazást és más memóriabányát, az M3 Air alapmodellje lelassult. Érdemes ezért legalább a 16 GB-os verziót fontolóra venni, hogy elkerüld a lassulásokat. Így a gép tartósan simán fog teljesíteni minden felmerülő feladatnál.

Másik fontos szempont a tárkapacitás. A 256 GB-os kezdőváltozat kifejezetten kevés lehet egy átlagos fejlesztői eszközkészlet és projektek telepítéséhez. Néhány óra intenzív telepítgetés után könnyen betelhet.

Ezért a legtöbb felhasználónak a 512 GB-os vagy akár 1 TB-os tárhelyet ajánljuk az új MacBook Airhez. Így hosszú évekig gondtalanul használhatod majd a gépet a tárhely korlátozása nélkül. Ha esetleg mégis többre lenne szükséged, az Apple csodálatos külső tárolási lehetőségeket is kínál. Egy külső SSD merevlemez villámgyors Thunderbolt csatlakoztatásával pillanatok alatt bővítheted a tárkapacitást.

Szóval az ideális konfiguráció egy 16 GB egyesített memóriával és 1 TB-os SSD-vel felszerelt M3 MacBook Air lenne. Ez a felállás kényelmes, lendületes munkamenetet biztosít még a legigényesebb feladatokhoz is hosszú évekig.

Persze az árcédula is beleszól a végső döntésbe. Ha a költségvetés szűkösebb, kezdetnek az alapmodell 8 GB/256 GB is megteszi. De számíts rá, hogy pár éven belül tárhelybővítésre és esetleg memóriafrissítésre is sort kell majd kerítened, gépet kell frissítened.

Mindent összevetve az alábbiakra jutottunk!

Miután alaposan körbejártuk az új M3 MacBook Air képességeit, lássuk még egyszer összefoglalva, miért lehet jó választás ez a gép a szoftverfejlesztők számára!

A három fő erőssége, ami kifejezetten vonzóvá teszi a programozók körében, az a

  • kivételes hordozhatóság,
  • hosszú akkumulátoridő és
  • fantasztikus teljesítmény.

Az ultravékony, alig 1,2 kilós házban brutális processzor bújik meg, amely rendkívül hatékonyan futtatja a fejlesztői alkalmazásokat. Ráadásul ezt a tempót akár egész nap is diktálhatja az M3 chip energiahatékonyságának köszönhetően. Egy teljes munkanapon át is bőven futhat a gép töltés nélkül. Így akár utazás vagy gyakori helyváltoztatás közben is gördülékenyen haladhatnak a projektek.

A tesztek során láthattuk, hogy az M3 Air elsősorban az egymagos teljesítményben tündököl, ahol az új 3 nanométeres lapka fölénye érvényesül. A többmagos feladatoknál viszont a MacBook Pro modellek erősebbek.

  • Ennek megfelelően a gép remekül teljesít a kódszerkesztésnél, fordításnál, szkriptek futtatásánál és egyéb fejlesztői rutinmunkáknál.
  • A nagyobb, párhuzamosított buildekhez, rendereléshez vagy gépi tanulásos modellezéshez viszont egy teljesebb megoldás, például MacBook Pro vagy Mac Studio javasolt.

// OFF

A témában írt bejegyzést olvastad már? >>> Milyen MAC-t vegyek nagyméretű nyelvi modellek (LLM) futtatásához?

// ON

Az M3 Air korlátját továbbá a hűtési képességek és bizonyos hardverkonfigurációk jelentik. A ventilátor nélküli, zárt kialakítás nem kedvez a hosszan tartó, erőltetett processzorterhelésnek. Illetve az 8 GB-os memóriával és 256 GB-s kezdőtárhellyel hamar falakba ütközhet a fejlesztő. A maximális teljesítmény és kényelem érdekében ezért az ajánlott konfiguráció a 16 GB egyesített memóriával és legalább 512 GB-os, de inkább 1 TB-os SSD-vel szerelt változat lenne.

Ha még részletesebben érdekel az M3 MacBook Air fejlesztői képességeinek tesztelése, a következő videókban találhatsz további információkat és teszteredményeket:

M3 MacBook Air after a week | developer’s machine

Összességében az M3 MacBook Air egy szuper sokoldalú, hordozható és erős fejlesztői laptop, amely a legtöbb programozói feladatot simán kezeli majd. Okosan megválasztott konfigurációban akár évekre előre gondtalan munkamenetet biztosíthat az Apple újdonsága.