Az online csalások és kártyás csalók elterjedése miatt fontos, hogy tudd, hogyan ismerheted fel és hogyan védekezhetsz ellenük. Ebben a rövid blogbejegyzésben tippeket osztok meg veled az online csalások felismerésére és kártyaadataid biztonságban tartására. Olvasd el a Revolut javaslatait arról, hogyan védheted meg magad az internetes átverésektől!

A Revolutnál arra gondolunk, hogy a legjobb módja annak, hogy kijátszd a kártyás csalókat, az az, ha felismered, mikor próbálnak átverni téged. Íme néhány tippünk az online csalások felismeréséhez és a kártyaadataid biztonságban tartásához.

Láttunk már olyat, hogy bűnözők hamis weboldalakat, e-maileket és SMS-eket használtak arra, hogy ráveszsenek arra, hogy megadják a kártyaadataidat. Miután megszerezték ezeket az adatokat, könnyedén elkölthetik a pénzed, új számlákat nyithatnak és akár hitelt is felvehetnek a nevedben.

De ne aggódj, segítünk, hogy felismerd ezeket az átveréseket. Íme néhány tipp, hogy hogyan tudod megállapítani, ha egy weboldal nem az, aminek látszik, és hogyan tarthatod biztonságban a kártyaadataidat az interneten.

Hogyan ismerheted fel a hamis online kereskedőket? 🧑‍💻 🔒 Ellenőrizd a lakat szimbólumot a böngésző címsorában vagy a böngészőben.

A lakat azt jelzi, hogy az oldal titkosított, így amit rajta csinálsz, azt nem lehet lehallgatni. Azonban mindig kombináld ezt az ellenőrzést más módszerekkel is, mert sajnos a csalók képesek hamisítani vagy megvásárolni ezeket a lakatokat, szóval ez önmagában nem jelent teljes biztonságot.

Nézd meg alaposan az összes weboldalt, mielőtt megadnád a kártyaadatokat.

Vannak-e gépelési vagy nyelvtani hibák az oldalon? Rosszul van-e megtervezve? Van-e egy jó visszatérítési politikájuk? Ha bármilyen gyanús dologra bukkanasz, az egy piros zászló jel lehet, hogy átverős oldalon jársz – ne folytasd a tranzakciót, ha bizonytalan vagy.

Ellenőrizd a vállalat közösségi média jelenlétét és elérhetőségeit.

Van valódi közösségi követőik és valós posztjaik? Megadtak fizikai címet és telefonszámot? Az e-mail címeikben szerepel a cég domainneve, vagy általános, mint például egy Gmail-cím? Ha e-mailt küldesz nekik, megkapják?

Védd meg magad eldobható kártyákkal 💳

Mindig, amikor online fizetést hajtasz végre a Revolutban az eldobható virtuális kártyáddal, mi automatikusan megsemmisítjük a korábbi kártyaadatokat, és újakat generálunk. Ezeket a kártyákat az alkalmazásban belül, új eldobható kártyaként találod meg.

Ezek a kártyák ingyenesek, és segítenek megvédeni a kártyaadataidat az online fizetések során, hogy ne tudják azokat bűnözők lemásolni.

Hogyan ismerheted fel a „smishing” szövegeket?

Soha ne kattints olyan SMS-ben kapott linkekre, amelyek látszólag megbízható forrásból származnak, például a Revolut-tól vagy egy banktól.

A csalók olyan üzeneteket küldhetnek, amelyek úgy tűnnek, mintha megbízható forrásból érkeznének, például a Revolut-tól vagy egy banktól. Ha követed a csaló linkjét, akkor olyan weboldalra vagy űrlapra juthatsz, amely arra kér, hogy megadd a személyes és kártyaadatokat, amikkel ellopják a pénzedet.

Példák:

 • Címfrissítéssel, számlabefizetéssel vagy bírsággal kapcsolatos linkek.
 • Arra kérnek, hogy oldd fel a fiókod zárolását vagy letiltását.
 • Kézbesítés elhalasztására vonatkozó felhívások.

Ha olyan üzenetet kapsz, ami tartalmaz linket vagy számot, legyél óvatos, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy az üzenet valakitől vagy valamelyik vállalkozástól érkezik, amit ismersz. Ne feledd, hogy a legjobb módja annak, hogy kapcsolatba lépj bármelyik szervezettel, az az, ha közvetlenül az alkalmazásukon keresztül vagy a hivatalos elérhetőségeiken érdeklődsz.

Kártyáid biztonságának ellenőrzése az alkalmazásban 🧊 

Ha úgy gondolod, hogy veszélyben vannak a kártyaadataid, vagy olyan tranzakciókat látsz a számládon, amelyeket nem ismersz fel, azonnal zárd le a kártyáidat.

Ahhoz, hogy ezt megtehesd, menj az alkalmazáson belül a Kártyák menüpontba. Keress rá a kérdéses kártyára, majd koppints a „Kártya befagyasztása” lehetőségre. Ha biztos vagy benne, hogy a kártyáddal nincs probléma, választhatod a „Fagyasztás feloldása” lehetőséget is. Ha további segítségre van szükséged, az alkalmazásban belül a biztonságos csevegésen keresztül is felveheted velünk a kapcsolatot.

Reméljük, hogy ezek a tippek segítenek megőrizni a kártyaadataid biztonságát. Ha bármilyen kérdésed van, ne habozz megkeresni minket!

GYIK – avagy Gyakran Ismételt Kérdések a témával kapcsolatban

 1. Mi a smishing üzenet?

  A „smishing” (SMS phishing) olyan elnevezés, amely az SMS-ek útján terjedő átveréseket jelenti. A csalók olyan hamis vagy megtévesztő SMS-eket küldenek, amelyekkel megpróbálják megszerezni személyes információidat, banki adatokat vagy kártyaadataidat. Ezek az üzenetek általában arra ösztönöznek, hogy kattints egy linkre, hívd vissza egy bizonyos számot, vagy ad meg bizonyos információkat.

  A smishing üzenetek gyakran úgy vannak megtervezve, hogy sürgős intézkedést igényeljenek, például a fiókod feloldásához vagy azonnali fizetéshez kapcsolódóan. A céljuk az, hogy téged elbizonytalanítsanak és manipuláljanak, hogy megadhasd a személyes vagy pénzügyi adataidat.
  Fontos tudni, hogy megbízható vállalatok soha nem fogják kérni, hogy SMS-ben vagy más módon megadj adataidat, kártyaadatokat vagy jelszavakat.

  Ha kapnál olyan gyanús üzenetet, amely arra kér, hogy ilyen adatokat ossz meg, mindig legyél óvatos, és soha ne reagálj rá. Ha bizonytalan vagy az üzenet hitelességét illetően, jobb közvetlenül kapcsolatba lépni az adott szervezettel, például az alkalmazásukon keresztül vagy hivatalos elérhetőségeiken keresztül, hogy ellenőrizd a helyzetet.

 2. Mi a pishing üzenet?

  A „phishing” (vagy „pishing”) egy olyan átverési módszer, amelyben a csalók megtévesztő üzeneteket küldenek elektronikus formában (általában e-mailben), hogy megszerezzék a személyes vagy pénzügyi adataidat. A phishing üzenetek általában úgy vannak kialakítva, hogy hivatalosnak vagy megbízhatónak tűnjenek, gyakran utánzva ismert vállalatok, bankok vagy szolgáltatók kommunikációját.

  Ezek az üzenetek gyakran riasztó vagy sürgős tartalmat tartalmaznak, amely arra ösztönzi az embereket, hogy azonnal cselekedjenek, például hogy frissítsék a fiókjukat, ellenőrizzék a bankszámlájukat vagy megadják a jelszavukat. A cél az, hogy téged megtévesszenek és rávesselek, hogy személyes adatokat, banki információkat, jelszavakat vagy más érzékeny adatokat ossz meg velük.

  A phishing üzenetek gyakran tartalmaznak linket, amely átirányít a hamis weboldalakra, amelyek pontosan úgy néznek ki, mint a hivatalos oldalak. Ha a linkre kattintasz és megadod az adatokat, azok a csalókhoz jutnak, akik aztán visszaélhetnek velük, például feltörhetik a fiókodat vagy ellopják a pénzedet.

  Fontos, hogy mindig óvatos legyél az ilyen üzenetekkel. Legyél kritikus és gyanakvó, különösen az ismeretlen vagy gyanús forrásból érkező e-mailekkel vagy üzenetekkel szemben. Soha ne oszd meg a személyes vagy pénzügyi adataidat ismeretlen vagy nem megbízható forrásokkal, és ha gyanakszol egy üzenetre, jobb közvetlenül kapcsolatba lépni a vállalattal vagy szolgáltatóval, hogy megerősítsd a kommunikációjuk hitelességét.

 3. A Revolut „eldobható kártyája” hogyan működik?

  A Revolut eldobható kártyája egy olyan funkció, amely lehetővé teszi, hogy biztonságosan vásárolhass online, miközben megvéded a kártyaadataidat. Az eldobható kártya egy virtuális kártya, amelyet az alkalmazáson belül generálhatsz és használhatsz.

  Amikor egy online vásárlást szeretnél végrehajtani, a Revolut alkalmazásban létrehozol egy új eldobható kártyát. Ez a kártya rendelkezik egyedi kártyaszámmal, lejárati dátummal és biztonsági kóddal (CVV). Ezeket az adatokat használhatod a vásárláshoz, ahogyan a hagyományos fizikai kártyáddal tennéd.

  Az eldobható kártya azonban egy fontos különbséggel rendelkezik: egyszer használatos. Ez azt jelenti, hogy minden egyes tranzakció után az adott kártyaadatok automatikusan megsemmisülnek, és új adatok generálódnak a következő vásárláshoz. Ez növeli a biztonságot, mert még akkor is, ha valamilyen módon ellopják az eldobható kártya adatait, azok már nem használhatók.

  Az eldobható kártyák könnyen kezelhetők az alkalmazáson belül. Létrehozhatod, eltávolíthatod, és a vásárlások során a megfelelő kártyát választhatod ki a fizetéshez. Emellett az alkalmazásban nyomon követheted a tranzakcióidat és ellenőrizheted a költéseidet.

  Az eldobható kártyák használata hatékony védelmet nyújt a kártyaadataid elleni visszaélések ellen, és megadja a szükséges bizalmat ahhoz, hogy biztonságosan vásárolj az interneten.