A videó lényegében arról szól, hogy az ásott és fúrt kutak engedélyeztetésének és bejelentésének kötelezettségével kapcsolatos bizonytalanság és a kapcsolódó információk ellentmondásossága óriási. A határidők tekintetében különböző állítások vannak: egyesek szerint év végéig, mások szerint 2028-ig van idő a kutak bejelentésére és engedélyeztetésére. A tulajdonosok és helyi vezetők közül sokan nem tudják, hogy mit és mikor kell tenniük, és nincsenek hajlandóak nyilatkozni a médiának. Néhányan a kutakat ivásra és öntözésre is használják, és nem szeretnék, ha meg kellene szüntetni őket.

Mi lesz az ásott és a fúrt kutakkal és meddig kell bejelenteni őket?

Sok tulajdonost teszi fel a kérdést, ugyanis a szabályozással kapcsolatban ellentmondásos információk keringenek. Évekre ezelőtt felröppent a hír, hogy előbb-utóbb az összes kutat engedélyeztetni kell. A határidő állítólag évvégéig szól, de beszéltünk olyan jegyzővel is, aki úgy tudja, 2028-ig kitolták a dátumot.

Miután a kutak kapcsán a bizonytalanság a legbiztosabb szinte, de senki nem akart kamera elé állni, mondván nem szeretné, ha kiderülne, hogy kútvizet használ. Ez az tulajdonos is azt mondta, fogalmuk sincs, mit, mikor kell tenniük.

Interjúalany: Hol bejelentés kötelezettségről írnak, hol nem, és évek óta egymásnak ellentmondó információkat lehet hallani erről. Nekünk van ez az ásott kutunk, igazság szerint be van omolva alul, illetve az elmúlt nyarakon, amikor öntözni kellett volna, olyan szárazság volt, hogy olyan mélyen volt a vízszint, hogy igazából nem tudtuk használni.

Sokan nem csak öntözésre, hanem hálózat híján ivásra is kútvizet használnak. A Nógrád vármegyei Kisgécen ez a férfi is azt mondta, el nem tudja képzelni, hogy mit kezd, ha meg kell szüntetni a kutat.

Interjúalany: Nem tartom jó ötletnek, mert eddig is így volt, hogy nem foglalkoztam. De miért kell ezzel foglalkozni? Kút régen is volt minden háznál, most is van, kész, erről ennyit.

A Debrecenhez közeli Bánkon élő Pozsonyiék is saját kútból vett vizet isznak. Ha ez nem lenne, másfél kilométerről tudnának Ivóvízhez jutni.

Interjúalany: Hát most fúrott kútból fogyasztunk vizet, mivel nincsen közművesítve. Én vagy húsz éve furattattam ezt a kutat, be van vizsgáltatva, még a gyerekszületésekor a védőnő bevizsgáltatta a vizet, és iható.

A közeli Monostorpályi polgármestere azt mondta, hogy náluk szinte minden portán van kút. Azt is hozzátette, hogy a helyiek nem állnak sorba a kutakat bejelenteni.

Interjúalany: Meg lett hosszabbitva, hogy ez a határidő talán ez év december 31-ig, és addig kellene mindenkinek a már évek óta meglévő kútját engedélyeztetni és bejelenteni.

Önöknél volt már, aki bejelentette?

Interjúalany: Még senki. (szerk: :DDD)

Több településen is érdeklődtünk. A nevük elhallgatását kérő jegyzők és polgármesterek többen is úgy tudják, hogy a határidőt 2028-ig meghosszabbították, mások szerint viszont idén lejár a bejelentés határideje.

Némi extra infó e témában a laikus olvasóknak …

Mi a különbség az ásott kút és a fúrt kút között?

Az ásott és fúrt kutak között számos eltérés van, nézzük őket sorjában.

1.) Az egyik ilyen a mélységük: az ásott kutak általában 20-30 méter mélyek, míg a fúrt kutak mélysége több száz méterre is terjedhet, egészen a víztározó rétegekig.

2.) Továbbá, az elkészítésük folyamata is különbözik: az ásott kutakat kézi vagy gépi ásással hozzák létre, és beton- vagy téglagyűrűkkel erősítik a falakat, míg a fúrt kutak esetében speciális fúrógépekkel dolgoznak, és csövek kerülnek beépítésre.

3.) Harmadik lényeges különbség a vízminőség: az ásott kutak vizének szennyeződési veszélye nagyobb a talajvíz vagy felszíni vizek miatt, ezért időnként tisztításra és fedésre van szükség, viszont a fúrt kutak vizének minősége tisztább és biztonságosabb, ha megfelelően lezárják őket.

Milyen szivattyút érdemes ezekhez a kutakhoz használni?

Az ásott és fúrt kutak közötti eltérések miatt a víz kinyeréséhez különböző szivattyúkra lehet szükség. Az ásott kutak esetében gyakran felszíni önfelszívó vagy merülő szivattyúkat javasolnak, míg a fúrt kutaknál búvár- vagy csőszivattyúk alkalmazása ajánlott. A megfelelő szivattyú kiválasztásakor több tényezőt is érdemes figyelembe venni, mint például:

 • a kút mélységét és átmérőjét,
 • a vízszintet és a vízhozamot,
 • a szennyeződések jelenlétét és méretét,
 • a szükséges nyomást és teljesítményt,
 • a motor hűtésének módját.

A helyes szivattyú kiválasztásához ajánlatos szakember tanácsát igénybe venni (ezt javaslom, nehogy rossz szivattyút válassz véletlenül), vagy online útmutatókat követni. Ásott kút szivattyú témában a szivattyuk.hu webáruház releváns kategóriáját tudom ajánlani ill. a boltot, hívd fel őket, ha szakértő segítségre van szükséged. A fúrt kutat esetében pedig az ajánlott önfelszívó szivattyú vagy önfelszívó házi vízmű az ajánlott, vagy a búrvárszivattyú használata javasolt.

Mielőtt kiválasztaná a megfelelő kút szivattyút, fontos figyelembe venni a következőket:

 • A kút mélysége és a vízszint: Ezek alapján választhatja ki a megfelelő teljesítményű és típusú szivattyút.
 • A vízigény: Mennyi vízre van szüksége a háztartásban, az öntözéshez vagy egyéb alkalmazásokhoz? Ez határozza meg a szivattyú szükséges kapacitását.
 • Az energiaforrás: Milyen energiaforrást kíván használni a szivattyú működtetéséhez? Áram, benzin, dízel vagy napenergia?

Mi a vízkivételi engedély?

A vízkivételi engedély egy hivatalos dokumentum, amelyet az illetékes hatóság ad ki annak érdekében, hogy a jogosult személyek vagy szervezetek engedélyezetten és szabályozottan meríthessenek vizet természetes forrásokból, mint például folyók, tavak, patakok vagy kutak. A vízkivételi engedély célja a vízkészletek megőrzése és a fenntartható vízgazdálkodás elősegítése.

A vízkivételi engedély megszerzéséhez általában egy kérelmet kell benyújtani az illetékes hatóságnak, amely magában foglalja a kívánt vízmennyiséget, a vízkivétel célját, a vízforrás típusát és a tervezett vízkivétel időtartamát. Az engedély általában időkorlátos, és a vízkivételre vonatkozó feltételeket és korlátozásokat is tartalmazhat. A vízkivételi engedély megszerzése után a jogosult személyeknek vagy szervezeteknek be kell tartaniuk a hatóság által meghatározott szabályokat és előírásokat a vízhasználat során.

A vízkivételi engedély tartalmazza többek között:

 • a kivehető (felhasználható) víz mennyiségét és minőségét,
 • a elvezetett, használt (szenny)víz minőségének és mennyiségének határértékeit,
 • a vízelvezetés lehetséges helyét és módját,
 • a vízmérés és ellenőrzés módját és gyakoriságát,
 • az adatszolgáltatás kötelezettségét,
 • az engedély érvényességének időtartamát

A vízkivételi engedély megszerzése előfeltétele lehet egy elvi vagy létesítési vízjogi engedély meglétének is, ha az adott tevékenységhez vagy létesítményhez szükség van ilyenekre.

Források: VIZEK (gov.hu) , Önfelszívó szivattyú vagy búvárszivattyú? (szivattyuk.hu),