Évről évre hazánkban is egyre nagyobb problémát okoz a patkány populáció robbanásszerű növekedése, amit a szakemberek patkányinváziónak is neveznek.

Ezek a kolóniák óriási károkat okoznak a gazdaságokban, a városokban, és emellett a patkány az egyik legfertőzőbb kártevő, mind a vírusos agyhártyagyulladás, mind pedig a leptoszpirózis (leptospirosis) kórokozóit is terjeszti.

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=8GbCeX1cppQ

A kemikáliákkal történő irtás, amikor is a patkányok a nekik leszórt mérget a saját fészkükbe cipelik, mellett egyre többen térnek vissza az ősi módszerhez, a kistermetű, de rendkívül hatékony patkányvadász kutyák alkalmazásához, a kártevők szaporodásának a megállítására.

Na de melyikek azok a fajták, akiket hatékonyan be lehet vetni a kártékony rágcsálók, a patkányok ellen.

Ebben a részben ezeket a fajtákat gyűjtöttük össze és mutatjuk be nektek, részben azért, mert ezt többen is kértétek tőlünk.

A patkányirtásra, patkány vadászatra használt kutyafajták, általában kis termetűek, igen magas szintű zsákmány szerző ösztön jellemzőkkel, bátrak és merészek, hiszen egy kifejlett patkány egy kutyára nézve is veszélyes lehet, emellett jellemzően gyorsak, dinamikusak és élénk vérmérsékletűek.

Habár a kistermetű terrierek aránya meglehetősen magas körükben, ebben az összeállításban igyekeztünk kitekinteni az angolszász fajták közül, és olyanokat is bemutatni, akikhez könnyebb hozzájutni a mi régiónkban.

7. Rat terrier, vagy magyarul patkány terrier.

Ennek az Európában még relatíve ritka, robbanékony kutyának a kialakítása, a legendák szerint egy amerikai elnök, Theodore Roosevelt nevéhez kötődik, aki köztudotta nagy kutyabolond és állattartó volt.

Senki nem tudja pontosan, hogy milyen ősök keverésével alakították ki őket, de vannak olyan feltételezések, hogy ebben az angol terrier típusú kutyák mellett a csivaváknak is szerepe lehetett.

Ezek a kutyák a patkányok vadászatában olyan sikeresnek bizonyultak, hogy a II. világháború előtti Amerika egyik legnagyobb számban tartott kutyafajtája voltak, akik népszerűsége csak a vegyi üzemekben gyártott rágcsálók elleni mérgek tömeges gyártását követően csökkent jelentősen.

6. Foxterrier

Habár a foxterriereket eredetileg rókák és borzok elleni kotorékvadászokra szelektálták hazájában, Angliában, mind a mai napig az egyik leghatékonyabb fajta rágcsálók, különösen a testesebb és veszélyesebb patkányok ellen.

A foxterrierek, akik esetében egyébként két fajtáról, a sima szőrű és a drót szőrű változatról beszélünk, ízig-vérig, tipikus terrier származékok, igazi önfejű energiabombák, akiknek élete a mozgás, a munka és természetesen a harc.

A foxterrierek ártatlan kinézete sokakat megtévesztett már, ez a fajta nem kezdők kezébe való, hiszen vadász ösztöne szinte csillapíthatatlan.

5. Német pincser

Az I. világháború előtt nem igazán létezett olyan vidéki német tanya vagy gazdaság, amelyik udvarán ne szaladgált volna néhány pincser.

Amellett, hogy néhány német nyelvjárásban a “pincser” szó, a harapós szinonimája, sok területen patkányfogónak nevezték, ami egyértelmű utalása fajta egykori munkájára, amit egyébként kiválóan látott el.

Napjainkig rendkívül egészséges fajta, óriási munkakedvvel, akiknek egykoron még a dobermannok kialakításában is szerep jutott, egyrészt a külleme, másrészt a kemény karaktere miatt.

4. Tacskó

Ki ne ismerné ezt az ikonikus, rövidlábú német fajtát, amelyik rendkívül népszerű a világ szinte minden táján.

Habár hasonlóan az angol foxterrierekhez, Őket is elsősorban kotorék vadászatra alakították és használták évszázadokon keresztül.

Annak ellenére, hogy a tacskók időközben beköltöztek a családi otthonokba és millió kedvenceivé váltak, a vadászösztön egyáltalán nem veszett ki belőlük, emellett az önfejűség és az önállóság is jellemzi őket, még napjainkban is.

mint többször tanúi voltunk, kiválóan teljesítenek az ember környezetében feltűnő rágcsálókkal szemben.

Pár mondattal ezelőtt szót ejtettünk arról, hogy a rágcsálók egyre nagyobb számba jelenek meg az ember környezetében, nem árt, ha azt is tudjátok, hogy ez pontosan mit jelent.

Egy patkány alomban átlagban 8–15 patkány csemete születik, akik alig 3 hetesen már elhagyják a fészket, 8 hetesen pedig már ivarérettek.

Egy nőstény patkány pedig évi 6–8 alkalommal vemhesül.

Szorozzátok össze ezeket a számokat, adjátok hozzá folyamatosan melegedő időjárás következményeit és meglehetősen rémisztő számokat kaptok végeredményként.

No és jöjjön a top 3.

3. Parson Russell Terrier

Ez a hazánkban általában kevésbé, a hivatásos patkány vadászok által annál inkább ismert fajta, szinte egy időben alakult ki rokonával a Jack Russell terrierrel, eleinte elsősorban rókavadászatra.

A felmenők között foxterrierek és más 18–19. századi vadász terrierek találhatóak, akik pontos fajtáját és eredetét ma már szinte lehetetlen visszanyomozni.

A leírások szerint eleinte egyáltalán nem törekedtek a fajtásításra, a vadászatban nyújtott hatékonyságuk azonban olyan kiemelkedő volt, hogy lassan elkülönítették őket a többi fajtától.

Napjainkban igen nagy számban és rendkívül eredményesen használják őket patkányvadászatra.

2.Jack Russell Terrier

A Jack Russell-ek az a legendás fajta, aki tulajdonképpen mindenkinek szimpatikus, de nagyon kevesen tudják milyenek is valójában.

A fajta első egyedeinek létrehozása egy a XIX. században élő angol plébános Jack Russell nevéhez kötődik, aki foxterrierek és más korabeli terrierfajták keverésével szerette volna megalkotni a nagybetűs vadászterriert, akiket egyáltalán lehet dúvadak és rágcsálók ellen is használni hatékonyan.

A kísérlet jól sikerült, azonban érdekes módon a Jack Russell terrierek nem Angliában, hanem Ausztráliában váltak igazán népszerű vadászkutyává.

Esetükben az ártatlan külső igencsak harcos lelket takar, kevés keményebb terrierfajta létezik, mint ők, ha csapatban vannak tulajdonképpen az élőfába is belekötnek, ha úgy adódik.

Mielőtt rátérnénk az első helyezettre, ne felejtsétek …

DogCast TV

mi összegyűjtöttük számotokra a legjobb tápokat, ha ezekből vásároltok, a kutyátok a legkiválóbb táplálékhoz jut, ti pedig támogatjátok a csatornát további filmek elkészítésében.

1. Jagd terrier

Ezen a listán első a jagd terrier. A jagd terrier, vagy magyarul vadászterrier létrejöttének az egyik oka tulajdonképpen féltékenység.

A német vadászok és kinológusok féltékenysége nem sokkal az I. világháború utána azzal kapcsolatban, hogy az angol eredetű terrierek milyen domináns helyet foglalnak el a vadászkutyák között.

A németek tehát nekiláttak – és ha nekilátnak tudjuk milyen alaposak – és két évtized alatt kitenyésztették a mai jagd terrier elődjét, amelyik fajta valóban átlagon felülre sikeredett, hiszen egyaránt kiválóak rókák, borzok, patkányok és egyéb rágcsálók vadászatára is, sőt vaddisznóhajtás során is kiválóak.

Félelmetes munkaképességeiket volt szerencsém személyesen is látni, valóban lenyűgöző, amire ezek a kutyák képesek.

Ha kíváncsiak vagytok erre a videóra, a jobb felső sarokba kattintva éritek el most.

A jagd terrierekkel kapcsolatban fokozottan igaz, hogy az első vagy tapasztalatlan kutyásnak és nem munka célokra egyáltalán nem valók, hiszen a tapasztalt gazda és a kemény munka hiányában igazi mini-terroristává a környék rémévé válhatnak, akik bizony levadásznak mindent, ami él és mozog a környéken.

Videót készítette: DogCast TV